Afbeelding
Foto: Dan Rolandus

Daan Hoole tijdritkampioen van Nederland

Sport 495 keer gelezen

Ede- Daan Hoole is afgelopen donderdag tijdens het Nederlands kampioenschap tijdrijden in Ede kampioen van Nederland geworden. De Zuidlander, die uitkomt voor de continentale wielerformatie SEG Racing Academy legde de 31,8 kilometer met een gemiddelde van 49.817 kilometer per uur af in een besttijd van 38.18,550 minuten. Zuidland vierde feest met Fabio Jakobsen, die kampioen van Nederland werd bij de professionals. Daan van Sintmaartensdijk behaalde bij de beloften een negene plaats.

Dan Rolandus

'Ik had natuurlijk gehoopt op de titel, weet dat ik een goede tijdrijder ben en dan is het heel mooi om Nederlands kampioen te worden', maakte Daan Hoole zich waar in de race tegen de klok. 'Dit is een titel die veel voor mij betekent. Nadat ik door een te harde start iets was teruggevallen, heb ik op het laatste moment toch kunnen doortrekken. Ik wist dat ik onderweg een goede tijd had neergezet, maar ik wist niet welke klassering. Uiteindelijk zat het allemaal heel dicht bij elkaar, maar mijn voorsprong was genoeg om te winnen. Ik hoop dit jaar nog een aantal mooie tijdritten te laten zien. Het volgende doel is het EK tijdrijden in Alkmaar.' Daan Hoole had in navolging van Fabio Jakobsen (2016 en 2017) en Julius van den Berg (2018) gehoopt ook dit jaar in de wegwedstrijd voor beloften de nationale beloftentrui bij SEG te houden, maar de titel ging naar David Dekker (Metec-TKH). Marten Kooistra kwam niet verder dan de vierde plaats. Daan Hoole: 'We hebben geprobeerd de groep te laten breken, maar dat is niet gelukt. In de sprint sloeg de ketting van Marten over, gewoon pech. Eerder in de koers heb ik samen met Dylan Bouwmans nog geprobeerd om een aanval te plaatsen door op het klimmetje een gaatje te laten vallen, maar we waren net niet sterk genoeg om het vol te houden.' Daan van Sintmaartensdijk (Alecto) finishte als negende. 'Het was geen al te spannende koers, maar er werden wel snelle rondjes gereden. Het is op de brede wegen eigenlijk nooit stil gevallen waardoor het onwaarschijnlijk werd dat er een groepje zou wegrijden. Ik verwachtte dan ook dat het zou uitdraaien op een sprint en daar heb ik me mee bezig gehouden', aldus de Zuidlander.

Fabio Jakobsen kampioen
Fabio Jakobsen is tijdens het kampioenschap van Nederland op de weg voor professionals kampioen van Nederland geworden door in de massasprint zijn concurrenten ver achter zich te laten. Danny van Poppel werd vanwege een onreglementaire sprint door de jury gedeclasseerd waardoor Moreno Hofland (EF Education First) kon doorschuiven naar de tweede plaats en Bas van der Kooij (Monkey Town) als derde man het podium mocht opstappen. Al in de eerste ronde van de 225 kilometer lange race op de Hoge Veluwe formeerde zich een kopgroep van negen man, die met Elmar Reinders (Roompot-Charles) als laatste man anderhalve kilometer voor de finish werd ingerekend. Fabio Jakobsen rekende vervolgens in de sprint af met het peloton. De 22-jarige coureur van Deceuninck-Quick Step was vooraf onzeker over zijn kansen. 'Laten we het zo zeggen, ik was niet met mezelf naar de streep gereden. Ik had er ook niet echt de regie over of de kopgroep teruggehaald zou worden. Maar gelukkig waren er andere ploegen die dat werk opknapten. Ik een combine sluiten met de SEG-groep (o.a. Niki Terpstra, Ramon Sinkeldam en Tom Jelte Slagter, DR)? Geen sprake van. Wie had ik dan moeten vragen? Ik was alleen en heb het zelf gedaan. Deze trui betekent heel veel voor me, je mag hiermee immers een jaar lang in het rood-wit-blauw rijden. Ik hoop deze trui te tonen in de Ronde van Polen en de Vuelta en ben er trots op hiermee rond te mogen rijden', aldus Fabio Jakobsen. Zijn Zuidlandse vriendin en renster Delore Stougje sprak over een zenuwslopend slot. 'Ik had totaal niet verwacht dat Fabio zou winnen, gedacht dat de groep vluchters vooruit zou blijven. Fabio was de enige renner van Quickstep. Toen de groep in de laatste ronde weer bij elkaar kwam kreeg ik het gevoel dat hij een goede kans zou maken te winnen, maar zag op de beelden dat hij te ver van achter zat. Ik durfde niet te kijken. Toen hij over de streep kwam hoorde ik zijn naam noemen. Ik bleef onzeker, stond gewoon te shaken. Fantastisch dat Fabio het heeft afgemaakt.'

Kijk voor het laatste lokale sportnieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant