Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Heenvlietse stolpersteine glimmen weer

Algemeen 526 keer gelezen

Heenvliet - Leerlingen van groep 7 van De Ravelinde hebben vanmorgen, met wat hulp van wethouder Jeroen Postma, de stolpersteine op de Van Blankensteinstraat in Heenvliet gepoetst.

De drie steentjes herdenken Salomon en Elisabeth van Blankenstein en Rachel Goudsmit. Hun vroegere woonhuis aan de Wieldijk bestaat niet meer, de steentjes liggen voor de plek waar vroeger de synagoge stond.

Salomon en Elisabeth kwamen op 4 november 1913 in Heenvliet wonen. Zoals veel Joodse inwoners was Salomon veehandelaar. Daarnaast leidde hij de diensten in de synagoge. Het echtpaar had geen kinderen maar zorgde voor iedereen die hulp nodig had. Zo ook voor Rachel die niet voor zichzelf kon zorgen en bij het echtpaar in huis woonde. Op zondag gaf het echtpaar Joodse les aan kinderen uit de regio. Op 28 oktober 1942 werd het echtpaar en hun huisgenote uit huis gehaald en doorgestuurd naar kamp Westerbork. Van daaruit zijn Salomon en Elisabeth overgebracht naar Auschwitz waar ze 5 november 1942 stierven. Rachel werd eerst verpleegd in Apeldoorn, maar stierf in januari 1943 eveneens in Auschwitz.

Op 4 mei wordt op deze locatie ook de Heenvlietse dodenherdenking gehouden. 

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant