De steentjes werden met koperpoets onder handen genomen.
De steentjes werden met koperpoets onder handen genomen. Foto: Jac Ketting

Poetsbeurt voor Stolpersteine in Zuidland

Algemeen 600 keer gelezen

Zuidland – Samen met leerlingen van groep 7 van basisschool de Vlasblom maakte wethouder Martijn Hamerslag de Stolpersteine in Zuidland schoon.

 In de aanloop naar Dodenherdenking is de poetsbeurt een jaarlijks terugkerende traditie. 

Stolpersteine zijn steentjes van 10 bij 10 cm met een messing plaatje waarop de namen staan van slachtoffers van het nationaal-socialisme uit de Tweede Wereldoorlog. Stolpersteine of struikelstenen zijn een creatie van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. Je ziet ze door heel Europa, veelal in de stoep voor de laatst bekende woningen van de slachtoffers. 

In Zuidland liggen de Stolpersteine op de Ring, het Hoofd en de Stationsweg. De kinderen konden zich uitleven in het poetswerk totdat de messingplaatjes glommen en de namen duidelijk zichtbaar werden. In Zuidland herdenken de Stolpersteine de familie Levie die hun leven lieten in de vernietigingskampen van Sobibor en Auschwitz.

Na het poetswerk vertelde de wethouder aan de kinderen hoe het bij een herdenking gaat. ‘Je neemt afstand, je staat stil rechtop en denkt na over het leed van de slachtoffers. Daarna komt het moment waarop je bloemen legt op de plaats van de herdenking’. Ook aan de bloemen was gedacht. Op elke Stolperstein werd door de kinderen een rode gerbera gelegd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant