Afbeelding
Foto: stock

Autoschade? Ga eerst maar eens autowassen!

Column 583 keer gelezen

U rijdt een deuk, gelukkig alleen blikschade, maar wel een dure grap! U belt uw verzekering en claimt de schade. U betaalde tenslotte al jaren trouw de allrisk premie. Na alle bureaucratie zegt een medewerker: "We betalen, maar u moet daarvoor in ruil wel gaan autowassen omdat andere premiebetalers dat eisen". Die brengen immers al dat geld bij elkaar om uw schade te vergoeden en willen geen premieverhogingen! Dus u moet er iets voor terugdoen, premie betalen is echt niet voldoende. En als u niet gaat autowassen krijgt u niets of veel minder uitbetaald. We controleren streng of u gaat autowassen, eventueel vragen wij uw vingerafdruk bij de aanvang van de eerste wasbeurt van de dag. U moet wel op tijd beginnen!
Klinkt u dat ook zo raar in de oren? En toch zijn dit soort praktijken aan de orde van de dag. We nóemen het alleen anders.

Bijstandsgerechtigden overkomt dagelijks hetzelfde als hier omschreven. Er zijn zelfs mensen die dat héél normaal vinden en het sterk aanmoedigen. Niemand vraagt zich meer af of het eigenlijk wel deugt. Ook de politici die erover gaan niet meer. Er is iets mis met een moreel kompas, zo lijkt het.

Bijna iedereen heeft jarenlang keurig hun belastingen en premies betaald om zeker te zijn dat ze niet in de ellende worden gestort als er iets misgaat met hun baan of bedrijf. En dan opeens zegt een ambtenaar, u weet wel die medewerker van de verzekeringsmij "Vadertje Staat", dat u eerst maar eens iets moet doen om een uitkering van de inkomensschade te ontvangen. Want naast dat u, net als bij autoschade, de schade beperkt moet houden en dus moet solliciteren, moet u maandenlang gratis boutjes en moertjes sorteren, koekjes inpakken of op fietsen passen. Doet u dat niet: straf! Want ja, die premie- en belastingbetalers van nú willen dat nu eenmaal, omdat ze allang vergeten zijn dat ze allemaal iedere maand zelf "verzekeringspremies" betalen, voor het geval het met hen ook verkeerd kan gaan.

Het sociale systeem mag wel eens naar verzekeringsmaatschappijen gaan kijken. Die gaan beter om met slachtoffers van autoschade. Behandel slachtoffers van inkomensschade niet als lijfeigenen. Weg met alle strafmaatregelen en help de mensen op weg. Een onderwijzer van 61 hoeft echt geen werkervaring op te doen. Hij heeft een deuk opgelopen, Vergoed de schade. Laat 'm dan niet zinloos autowassen

Alfred Blokhuizen

Uit de krant

Uit de krant