Afbeelding
Foto: logo

Een enthousiaste ondernemer maakt het verschil

Column 200 keer gelezen

Ondernemen is in. Ondernemen is hot. Het aantal inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel steeg de laatste jaren spectaculair. Vooral dankzij de vele ZZP'ers. Daarnaast zijn er nog steeds veel mensen die het zelfstandig ondernemerschap overwegen. Begrijpelijk, want er zitten veel mooie kanten aan een eigen bedrijf. Je kunt zelf kiezen welk product of dienst je in de markt gaat zetten en je hebt meer vrijheid dan in loondienst. Wat maakt iemand tot een kansrijke ondernemer?

Dat begint met enthousiasme. Je moet vol voor iets willen gaan. Enthousiasme straal je uit. Enthousiasme werkt aanstekelijk. En dat heb je hard nodig om klanten, financiers, leveranciers en medewerkers voor jou te winnen. Want als je zelf al niet enthousiast bent over jouw plannen, hoe kun je dat dan op anderen overbrengen? Een oud gezegde luidt: "Eerst de vent en dan de tent". Dat is nog steeds regel nummer één.

Enthousiasme wakker je aan door datgene te doen wat je het liefst doet. Dat maakt bij jou de accu vol. Dat geeft je energie en daar word je blij van. Een succesvolle ondernemer heeft iets unieks en speciaals, is zich daar van bewust en draagt dat met enthousiasme uit.

Iemand die dat volledig heeft begrepen is Jan Tieleman. Hij werd met zijn bedrijf al drie keer uitgeroepen tot de beste keukenspecialist van Nederland. Het kopen van een keuken moet volgens hem een feest zijn. Jan is een enthousiaste vent die van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Over?akkee het kookeiland van Nederland heeft gemaakt. Stap eens in de auto en bezoek zijn prachtige bedrijf in Middelharnis. Zijn enthousiasme heeft hij doorvertaald naar alle aspecten van zijn bedrijf.

Een ondernemer heeft baat bij een zekere pitbull-mentaliteit. Je moet je kunnen vastbijten in zaken. Tegelijkertijd moet je ook ?exibel kunnen opereren; loslaten. Ondernemen doe je nooit alleen, maar met een team van mensen om je heen. Die win je door jouw enthousiasme. Enthousiasme is dus een cruciale succesfactor. Het zorgt voor verbinding met de mensen die je nodig hebt om jouw plannen te verwezenlijken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant