Afbeelding

Groeten uit Porto!

do 3 sep 2015, 10:00 Column

Onze gemeente Nissewaard is rijk aan veel mooie bedrijven. Grote bekende bedrijven, maar ook kleine snelle groeiers. Eén van de ontwikkelingen waar ondernemers op inspelen is die van de markt voor recycling. En terecht. Want waarom zouden we niet zoveel mogelijk oud materiaal gebruiken voor nieuwe producten? Eén van de bedrijven in onze gemeente die zich daarmee bezig houdt is Horeca Vloeren, van Ronald Bezemer. Met zijn zaak zit hij in een mooi pand aan de Raadsheerenhoek in Zuidland. Het bedrijf biedt vloeren aan van hergebruikt materiaal, geschikt voor horeca, bedrijfsruimten of werkplaatsen en zoveel meer. Zijn bedrijf vind ik een mooi praktijkvoorbeeld als we praten over duurzaam ondernemen. En op dat vlak bestaan nog tal van kansen.

Om die reden ging ik afgelopen week met een zakenvriend en met een vertegenwoordiger van Auto Recycling Nederland op pad langs verschillende recycling-fabrieken in Portugal. In de regio rond Porto zijn er daar verschillende van. Alle afval is bruikbaar. Zo wordt bijvoorbeeld van oude gebruikte autobanden het materiaal gesplitst. Het rubber wordt via versmelting en vermenging omgetoverd tot palen, vloeren of 'planken'. In tegenstelling tot hout kunnen deze natuurlijk niet rotten. Zo kan oud materiaal weer nieuwe voordelen opleveren. Slimmer omgaan met grondstoffen en duurzaam ondernemen heeft de toekomst. Nu nog zitten veel van dit soort projecten in een pioniersfase, maar gaan gegarandeerd uitgroeien tot een volwaardige business.

Wat me in Portugal opviel is de gemoedelijke sfeer van zakendoen en de vriendelijke mensen. Dat gecombineerd met onze competenties is een goede combinatie. Natuurlijk maakten we ook van de gelegenheid gebruik om van het mooie van Portugal te genieten. We reden van Guimaraes tot Porto. We bezochten prachtige historische panden - Pousada's - , liepen langs de oever van de rivier de Douro en genoten van specifieke Portugese restaurants. Op de terugreis ging op de luchthaven in Porto de telefoon. Wethouder Jan Willem Mijnans aan de lijn, die recycling voor de Gemeente Nissewaard verder wil uitbreiden. Komt dat even mooi uit.

Uit de krant