Afbeelding
column

Angstige tijden

Column 109 keer gelezen

Het houdt niet op. Hebben we net de corona crisis achter de rug en drie vreselijke stormen, denkt Putin laat ik eens in het nieuws komen. Wat een vreemde man is dat. Je zou denken als leider van een groot land heb je verantwoordelijkheid tegenover je bevolking. Maar ook ten opzichte van de bevolking van buurlanden en in zijn geval de hele wereldbevolking.

Maar het blijkt anders te zijn, je schijnt als je dat zo uitkomt gewoon een ander land binnen te kunnen vallen. Zomaar omdat je er zin in hebt. Je verzamelt een grote troepenmacht rondom dat land als “oefening”, dan verzin je een smoes over onderdrukking van Russische staatsburgers, en dan mag alles. Hebben we zo’n verhaal al eens niet eerder gehoord? Startte WO2 niet zo? Daar staat je verstand bij stil. Ook dat men het in Rusland zover heeft laten komen. Hij is tenslotte al sinds 2014 aan het klieren in het oosten van Oekraïne. En niet alleen daar, ook in diverse andere zelfstandige buurrepublieken. Heeft de Krim geannexeerd en de MH 17 neergeschoten. Nee, niet zelf gedaan, wel de raket geleverd die het vliegtuig neerhaalde.

En nu een land dat door een blitzkrieg onder de voet gelopen wordt. Maar ook duizenden Russische burgers die opgepakt worden, omdat ze het er niet mee eens zijn. Ik begrijp ook de politie daar niet. Die zien toch ook wat er gebeurt? Of is het nog steeds befehl ist befehl. En later ich habe es nicht gewusst. Je komt toch op een gegeven moment je buurman tegen of je broer die daar protesteert. Zo begrijp ik ook dat hele leger niet.

Die Russen zijn echt zo slecht niet, de leiding is compleet idioot. Die Russen willen net als de Oekraïners een normaal leven leiden. Hun kinderen een goede opleiding geven net als wij Hollanders eigenlijk. En die militairen hebben toch ook kinderen of een broer of zus of neefje en nichtjes. Leren wij mensen dan nooit van de fouten die al eens gemaakt zijn? WO2 heeft bewezen dat je het als idiote leider niet redt. Hitler, Mussolini en later ook Pinochet, Pol Pot, Idi Amin, en vele andere idioten, Ze hebben het geen van allen gered. Je kan je bevolking en die van andere landen niet zomaar onderdrukken of vermoorden. Dat is dan een heel zwak lichtpuntje in deze angstige tijd.

Fred Lorsheijd

Uit de krant