Afbeelding
column

Donker en licht

Column 35 keer gelezen

Het zijn donkere dagen, logisch dat iedereen lichtjes ophangt, zijn huis versiert. Het zijn donkere tijden, voor ondernemers die niet weten of ze de volgende crisis door komen. Voor ouderen die niet weten of ze tijdens de volgende golf ziek zullen worden. Voor de jeugd die niet weet of en wanneer ze weer naar school kunnen. Voor diegene die van theater, bioscoop of uit eten gaan houdt.

Voor iedereen, we weten tenslotte geen van allen wat ons te wachten staat. Deze pandemie duurt nu 2 jaar en het eind is nog niet in zicht. Terwijl onze “grote” leiders, ons telkens voorhouden dat er licht aan het eind van de tunnel is blijkt die tunnel telkens veel langer te worden.

Gelukkig zijn er ook minder donkere en zelfs lichte periodes. Voor iedereen, ook al lijkt het soms niet zo. Als ik naar mezelf kijk. Mijn 5e kleinkind Lilly Rose is in februari geboren. Het derde kleinkind dat in februari geboren is. En de tweede onder het sterrenbeeld Vissen: spiritueel, zachtaardig, rustig, dromerig, artistiek en intuïtief, mensen die de wereld net even mooier kunnen maken. De derde kleindochter en weer zo’n knappert. Niet dat de jongens niet knap zijn hoor! Goed of je gelooft in die sterrenbeelden onzin of niet, ik weet dat de omschrijving aardig klopt, ben zelf ook een Vis.

Verder hadden we een aantal leuke feesten in de zomer met onze kinderen, veel vrienden en kennissen. Ook een lichtpunt hoor! ik kijk al weer uit naar de komende zomer als we weer dit soort zaken kunnen organiseren. We kregen een aantal nieuwe cliënten binnen op dagbesteding. Mensen waarvan men zei, er is geen land mee te bezeilen. Als ik die jongens en meiden zie groeien in hun gedrag, rustiger zie worden, zelfstandiger, prachtig! Ook dat is en lichtpunt.

Zo heeft iedereen wel mooie dingen meegemaakt en was het niet alleen maar kommer en kwel, alleen maar donker. Zo komt er voor iedereen ook weer licht, mooie momenten waar je met plezier aan terug zult denken. We zitten in een donkere periode maar doe dan gewoon een extra lampje aan. Over drie maanden is het alweer voorjaar en volop licht.

Ik wens iedereen een heel licht 2022 met heel veel mooie momenten. En het eind van die donkere tunnel? Lichten aan en gewoon aan de zomer en zon denken!

Fred Lorsheijd

Uit de krant