Afbeelding
column

Rotwereld

Column 240 keer gelezen

Wat een toestanden afgelopen weken. Peter R. die neergeschoten werd. Het moet niet gekker worden. En dan het bericht van zijn overlijden. Je kan een fan zijn van de man of niet, maar hij was wel goed in z’n werk. Dat bleek wel uit alle mooie commentaren na zijn overlijden. Niet alleen een goede journalist, ook een extreme speurneus, een teckel die vastbijt en niet los laat voor hij zijn doel bereikt heeft. Iemand die hart heeft voor de slachtoffers en vooral ook hun nabestaanden.

Vervelend is dan te horen ‘hij kon dit verwachten, waarom wilde hij geen bescherming’. Alsof bescherming altijd helpt. Zie J.F. Kennedy, in een rijdende auto, volop overal bescherming en toch werd hij dodelijk geraakt. Peter maakte er zelfs een uitzending over. En ook J.F.’s broer Bobby, en Martin Luther en zo vele anderen, bescherming en toch ging het mis. 

Bescherming van Peter had in dit geval kunnen leiden tot het gebruik van een machinegeweer met veel ergere gevolgen, voor zowel Peter R. als zijn bewaking en omstanders. Hij leefde een gevaarlijk leven en dat wist hij. Je kan niet leven zonder strijd was een van zijn motto’s. Hij wilde niet buigen voor de dreiging, hij is in het harnas gestorven. Voor hem waarschijnlijk een mooiere dood dan bijvoorbeeld Alzheimer of Parkinson krijgen. Hoe rot het dan ook klinkt.

En dan afgelopen weken ook nog die pijlsnel stijgende besmettingcijfers en terug instellen van maatregelen. Het rood kleuren van Nederland. Mensen die hun vakantie weer in het water zien vallen. Toepasselijk en soms zelfs letterlijk door de zondvloed in Limburg en erger nog in België en Duitsland met vele doden tot gevolg. Een zondvloed door extreme regenval, waarschijnlijk een gevolg van het veranderende klimaat. Zeer alarmerend en voor degenen die er door getroffen zijn een ware ramp maar vergeleken met de berichten over Peter R. even van mindere waarde.

Want zeg nu zelf, als we onze samenleving als mensen onderling niet normaal op de rails kunnen krijgen. Als we elkaar overhoop schieten om wat voor reden dan ook. Als je je werk goed doet, je bang moet zijn voor mensen in je omgeving. Als we de arme landen niet helpen met vaccineren en daardoor telkens nieuwe varianten kunnen verwachten. Wat moeten we dan nog met een goed klimaat, dat zijn we dan niet eens waard. Wat een rotwereld!

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant