Afbeelding
Bas van der Wel
Column

Onwerkelijk

Column 440 keer gelezen

Weet u nog waar u was toen u hoorde dat de eerste man in Nederland besmet was met het coronavirus? Ik weet het nog heel goed. Het was op 27 februari dit jaar, een 56-jarige man in een Tilburgs Ziekenhuis die in Noord Italië was geweest. Toenmalig minister Bruins onderbrak zelfs een tv-programma waarbij hij te gast was om het vertellen. Achteraf is gebleken dat het coronavirus al op 15 februari in Nederland was, twaalf dagen voordat de eerste patiënt officieel positief werd getest. Inmiddels zijn we ruim zeven maanden verder. Ik had toen nooit kunnen bedenken dat we in oktober in deze situatie zouden zitten. Dat we in een 1,5 meter samenleving zouden leven, bij elkaar uit de buurt moeten blijven, dat onze kinderen met mondkapjes naar school gaan, dat we zoveel mogelijk thuis werken, ook ik, en dat we thuis niet meer dan drie mensen op bezoek hebben. En dat iedereen, die symptomen heeft, zich laat testen. En hoe goed doen we dat niet met elkaar?

Ik vind dit allemaal net zo vervelend als u. Ik hou er namelijk van om op zaterdag bij de voetbal van mijn zoon te kijken. En ook vind ik het leuk om bij mensen langs te gaan als ze 60 jaar of meer getrouwd zijn. Of om gezelschappen mensen uit nodigen voor een bezoek aan onze mooie gemeente. Maar helaas, we moeten ons aan de maatregelen houden, anders is het hek van de dam. Het is voor de ouderen en kwetsbaren onder ons niet meer dan normaal dan dat we rekening met hen houden en dat we rekening houden met de zorg, dat deze niet overbelast raakt. En dat we zorgen voor elkaar. Als dat betekent dat we een periode in ons leven zo moeten leven, dan is dat zo. Hoe onwerkelijk het ook allemaal is, want ook dat vind ik.

Als burgemeester ben ik ontzettend trots op al die mensen die zich goed aan de regels houden. Want in Nissewaard doen we dat echt heel goed. Nog steeds krijgen we dit virus alleen samen onder controle.

Foort van Oosten
Burgemeester

Uit de krant