Bruine kiekendief. Foto: Peter Ganzenboom.
Bruine kiekendief. Foto: Peter Ganzenboom. Foto: Peter Ganzeboom

Lezers schrijven: Roofvogels zijn niet voor de show!

Actueel 549 keer gelezen

Roofvogels zijn prachtige en mysterieuze dieren. In het wild zijn ze niet makkelijk te spotten.

Wie toch een roofvogel wil zien, kiest daarom al gauw voor het gemak van een roofvogelshow. Achter roofvogelshows gaat echter veel dierenleed schuil. De meeste uilen bijvoorbeeld, zijn nachtdieren, dat weet iedereen. Waarom zit er dan een in de zon, vastgebonden aan een paaltje? Waarom huppelt zo'n machtige grote gier als een hondje achter zijn baasje aan of landt een woestijnbuizerd op de arm van uw kind?

Op een roofvogelshow ziet u geen roofvogels, maar circusdieren. Roofvogels in het wild doen geen kunstjes en laten zich al helemaal niet aaien. Dat is nu juist de charme van deze mooie dieren. Maar ook achter de schermen gebeurt er vaak van alles wat niet klopt. Als toeschouwer ziet u dat niet, want u bent onder de indruk van de prachtige vogels en hun kunsten. Hun 'eigenaren' vertellen alleen de mooie verhalen. Wie eenmaal roofvogels in het wild kent, wordt alleen maar verdrietig van zulke dieren in gevangenschap, zoals zij vastgebonden zitten en kunstjes moeten maken, ontdaan van hun glans en waardigheid.

Gelukkig zijn er al heel veel organisaties, zoals Vogelbescherming Nederland, die dat ook hebben en die niet aan roofvogelshows willen meewerken. Vreemd genoeg behoort Nissewaard nog niet tot die groep. Ook "Kasteel Ravensteijn" in Heenvliet blijft roofvogelshows organiseren. Helaas is er nog geen verbod (vraag mij niet waarom; voor zoogdieren is het er immers wel). Wilt u het stoppen, dan moet u zelf in actie komen. U kunt beginnen om er iets over te lezen, erover na te denken en er gewoon nooit (meer) naartoe te gaan. Dat laatste is makkelijker dan u denkt. Ik zal u zeggen waarom.

In Nissewaard/ Voorne-Putten zijn heel wat roofvogels in het wild te bewonderen. Het is spannend en fascinerend tegelijk om zulke prachtige vogels in hun dagelijkse omgeving bezig te zien. En inderdaad, u zult ook wel eens thuiskomen zonder een roofvogel te hebben gezien.
Dat hoort erbij en dat maakt het juist zo uitdagend. Bovendien heeft u dan natuurlijk wel veel andere mooie natuur gezien in Nissewaard. Daar komt bij: het is gezond (fietsen/wandelen/ontspanning), het is leuk, het is vlak bij u om de hoek, het kan het hele jaar door, je kunt het doen zonder in een massa te hoeven staan en het is gratis.

Wilt u meer argumenten tegen roofvogelshows lezen, ga dan naar de website van de Vogelbescherming: https://www.vogelbescherming.nl/over-ons/standpunten/standpunt-roofvogelshows

Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met mij op. Ik hoop in u een medestander te hebben gevonden en wens u veel mooie wilde roofvogelwaarnemingen toe.

Peter Ganzeboom
peterdestadsvogelaar@gmail.com

Voor deze rubriek komen slechts in aanmerking brieven waarvan de naam en het adres van de afzender bij de redactie bekend zijn. Indien gewenst, wordt de brief in de krant ondertekend met 'naam en adres bij redactie bekend'. Plaatsing in deze kolommen geschiedt buiten verantwoordelijkheid van de redactie en hoeft dus niet in te houden dat de redactie het met de inhoud eens is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant