Afbeelding

Visum vergeten? Niet mee op vakantie!

vr 26 apr 2019, 15:24 Algemeen

Vakantie plannen doen de meeste mensen ruim van tevoren. Inpaklijst maken, alle boodschappen doen, koffer inpakken en paspoort klaarleggen. Maar heb je ook een visum aangevraagd? Voor sommige populaire vakantiebestemmingen is zo'n visum vereist, en zonder geschikt visum kom je het land niet in en moet je weer huiswaarts keren.

Het is verstandiger om ruim om tijd te controleren of je een visum nodig hebt. Met alleen een Nederlands paspoort kom je niet overal, je hebt bijvoorbeeld een visum nodig voor India en Turkije. Een visumaanvraag is niet in een paar tellen online geregeld, daar kan een paar dagen overheen gaan. Volgens Visumbureau VisumBuitenland.nl boeken vele toeristen hun vakantie online en vergeten door dit gemak dat soms een visum vereist is en met alle gevolgen van dien.

Zo kom je erachter of je een visum nodig hebt

Als je incheckt op het vliegveld, controleert de luchtvaartmaatschappij of je alles nodig hebt: je vliegticket, een geldig paspoort en – indien nodig – een visum. Zonder visum mag je niet boarden, sterker nog: je moet op het vliegveld wachten totdat het visum geregeld is, terwijl je ondertussen het vliegtuig voor je neus voorbij ziet vliegen. Verre van ideaal. Dit gebeurt vaker dan je denkt en bij landen waar je het misschien niet verwacht. Wist je dat je voor Australië, Vietnam, India, Canada en Amerika een visum nodig hebt?

In tijdnood op het vliegveld is geen pretje

Wil je vakantievieren in Amerika, dan moet je over een ESTA beschikken, een Amerikaans visum. In vervlogen tijden kon je zonder problemen in enkele minuten zo'n ESTA aanvragen. Helaas is dit niet meer mogelijk vanwege de verhoogde controle. Een visum voor Amerika aanvragen duurt enkele uren, en reken maar dat je je vlucht mist. Soms duurt een visumaanvraag nóg langer: bijvoorbeeld bij het visum voor India, daar moet je minimaal 24 uur wachten. Dat betekent een dag minder doorbrengen in het land van je dromen.

Reken maar niet op coulance

Vanwege de veiligheid is het aantal controles op alle vliegvelden toegenomen en zijn alle regels aangescherpt. Immigratiediensten nemen hun vak serieus en zien erop toe dat ongewenste gasten, zoals criminelen of terroristen, absoluut niet het vliegtuig in komen. Dit betekent dat er geen enkele vorm van coulance wordt gegeven, zelfs niet voor de meest onschuldige toeristen of in schrijnende gevallen. Als je de begrafenis van je vader wilt bijwonen en je hebt niet het vereiste visum, dan kan je er beter vanuit gaan dat je geen coulance krijgt.  

Er is wel een lichtpuntje aan de horizon: sommige landen bieden hulp aan gestrande reizigers. Het kan zijn dat je een visum krijgt als je in nood op het vliegveld van je vakantieland staat. Maar dit is alleen het geval als voor dat land een visum geldt als inkomstenbron, niet als veiligheidsmaatregel. Een voorbeeld hiervan was Turkije, helaas kan je het visum voor Turkije niet meer krijgen als je in nood op een Turks vliegveld staat. De overheid heeft deze regeling sinds kort ingetrokken.

Zonder zorgen vakantie vieren kan als je tijdig je visum regelt

Laat jouw vakantie dus niet verpesten door een visum. Check ruim op tijd of je een visum nodig hebt om jouw vakantieland binnen te mogen komen. Heb je er een nodig? Controleer welk type precies vereist is. Gelukkig hoef je dit niet in je eentje uit te zoeken; visumbureau VisumBuitenland.nl helpt je graag. Binnen slechts vijf minuten is de visumaanvraag geregeld, het wachten op de goedkeuring duurt ietsje langer. Bijvoorbeeld een kwartiertje voor een Turks visum tot enkele dagen voor een visum om Rusland binnen te mogen. Ga dus goed voorbereid op reis, zodat je zonder stress en zorgen heerlijk vakantie kan vieren in jouw droomland.

Uit de krant