Afbeelding

SWO zoekt vrijwilligers voor signalerend huisbezoek 2.0

Actueel 608 keer gelezen

De gemeente Nissewaard heeft Stichting Welzijn Ouderen (SWO) de opdracht gegeven om huisbezoeken onder senioren uit te gaan voeren.

Het Signalerend Huisbezoek 2.0 is een onderzoek onder alle 75 plussers in de gemeente Nissewaard. Dit onderzoek laat zien hoe iemand in het leven staat, waar mensen van 75 en ouder tegen aanlopen en wat hun specifieke behoeften zijn. Door dit te onderzoeken kan de gemeente haar beleid daar op aanpassen. Indien nodig kan er via de SWO direct ondersteuning en/of informatie worden aangeboden.

De SWO zoekt voor dit project vrijwilligers. Zij gaan na een korte cursus de huisbezoeken afleggen. Deze huisbezoeken worden vooraf aangekondigd. De werkwijze is standaard: alle inwoners van 75 jaar en ouder, die zelfstandig wonen, krijgen een schrijven met het verzoek mee te werken aan dit project. Naar aanleiding van een bevestigend antwoord neemt een vrijwilliger binnen drie weken na het schrijven contact op met de 75 plusser en maakt een afspraak voor een huisbezoek. Samen wordt een vragenlijst ingevuld. Deze vragenlijst bevat vragen over mogelijke knelpunten, die men ervaart bij het ouder worden, zoals gezondheid, wonen, tijdsbesteding, contacten, hulp- en dienstverlening en mobiliteit. Per interview gaat het om een tijdsbesteding van zo'n anderhalf uur. De gestandaardiseerde vragenlijst worden daarna in de computer verwerkt, die de antwoorden bundelt en mogelijkheden biedt om direct ondersteuning en/of informatie in te zetten.

De SWO vraagt van de vrijwilliger vooral affiniteit met ouderen en dat hij/zij een luisterend oor kan bieden. Uiteraard moet de vrijwilliger respect hebben voor de privacy van de oudere en bereid zijn een training te volgen. Voor deze functie vraagt de SWO een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Is uw belangstelling gewekt en voldoet u aan de volgende functie eisen:
heeft affiniteit met de doelgroep
is communicatief vaardig
de vrijwilliger is in staat om zelfstandig te werken
is flexibel, stressbestendig en mobiel
heeft een goed inlevingsvermogen
neemt deel aan de trainingen/ cursus die vooraf gegeven wordt
een pro actieve, positieve en ondernemende houding
een open en uitnodigende houding in de omgang met mensen
respect voor privacy van ouderen
grenzen stellen en bewaken
geduldig en betrouwbaar

Meldt u zich dan aan bij Peggy Adriaanse of Yvonne Tjung, telefonisch 0181695255 of via email info@swospijkenisse.nl

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant