Afbeelding
Foto: Anita Tempelman

Open dag bouw windmolens Spuipark druk bezocht

Actueel 429 keer gelezen

Piershil – Tussen Nieuw-Beijerland en Piershil wordt parallel aan het Spui gebouwd aan Windmolenpark Spui. De vijf enorme windturbines krijgen inmiddels vorm en zijn al van veraf, ook vanuit Nissewaard,  aan de horizon te zien.

Afgelopen zaterdag vond de tweede open dag op het bouwterrein aan de Hoeklaanweg plaats. Ook nu weer bleek er veel belangstelling voor de gratis rondleidingen met deskundige uitleg te zijn. Op windparkspui.nl moest vooraf worden ingeschreven, maar al geruime tijd van te voren waren de rondleidingen volgeboekt.

Segmenten
De torens van de windturbines worden voor een groot deel opgebouwd uit betonnen segmenten die op de bouwplaats met uiterste precisie op elkaar worden gezet. De afwijking daarbij mag, om te voorkomen dat de toren scheef zou komen te staan, niet meer dan enkele millimeters zijn. De torens worden gebouwd op een enorme fundering welke stevig is onderheid. Ook de naast gelegen plek, waar de immense hijskraan staat die alle onderdelen van de 140 meter hoge turbines omhoog hijst, is onderheid. De kraan wordt tijdens de hijswerkzaamheden bovendien met stempels en een heel aantal 10 ton zware contragewichten op z'n plaats gehouden. Zowel het opbouwen en afbreken van de kraan, als deze moet worden verplaatst, duurt enkele dagen.

Opbouw
Bovenop de 100 meter hoge betonnen elementen komt daarna een 35 meter hoge metalen rand. Daarop worden vervolgens het machinehuis met daarin de turbine, en de bladen geplaatst. Ook de turbine is te groot en zwaar om in één keer op de toren te worden gezet en wordt daarom in drie delen aangevoerd , gehesen en gemonteerd. Op de foto het middelste deel van een turbine dat op de toren wordt geschoven (oranje huls). Ook de 70 meter lange wieken van de windmolens worden in Duitsland gefabriceerd en in delen naar de plek waar de windmolens gebouwd worden vervoerd.

Van dichtbij
Bij de rondleiding op de bouwplaats van de vanaf Nieuw-Beijerland gezien eerste windmolen, kon een kijkje worden genomen onderin de betonnen toren, die inmiddels op hoogte is. Rondom lagen zowat alle onderdelen zoals turbine- en wiekdelen op het terrein verspreid, zodat van dichtbij en van binnen kon worden bekeken hoe deze zijn opgebouwd. Zo was te zien en werd uitgelegd dat de uiteinden van de wieken zijn voorzien van een omgeklapte punt zoals op een vliegtuigvleugel en tanden als op een zaag. Dit alles heeft te maken met luchtweerstand en beperking van geluidsoverlast. Met name de wieken kunnen alleen met zowat windstil weer op z'n plaats gehesen worden. Ook de enorme bedrading van de spoel in het voorste gedeelte van de turbine kon worden bekeken. Daarbij was de deskundige uitleg van de specialisten die de turbines bouwen en monteren een heel leerzame toevoeging aan de rondleiding.

70 miljoen kWh
Inmiddels zijn vier van de betonnen torens op hoogte en is de bouw van de vijfde in volle gang. Twee torens zijn inmiddels voorzien van kop (turbine) en wieken. De tiphoogte van de windmolens is, als de bovenste wiek verticaal staat, 200 meter. Per turbine wordt afhankelijk van de windsterkte 2,5 tot 4,5 megawatt stroom opgewekt. De vijf turbines samen zullen naar verwachting 70 miljoen kWh per jaar op gaan leveren, dat naar het hoogspanningsstation in Geervliet zal worden geleid. Dit is voldoende stroom voor 20.000 huishoudens. De laatste turbinetoren zal naar verwachting eind februari 2019 opgeleverd worden. In maart volgt een testperiode en als alles volgens planning verloopt, zijn de turbines dan vanaf april in werking. Over enige tijd wordt nog een open dag georganiseerd. Informatie is te vinden op www.windparkspui.nl 

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant