De Beerenplaat en polder Zuidland moeten vrij blijven van windmolens.
De Beerenplaat en polder Zuidland moeten vrij blijven van windmolens. Foto: provincie

Geen millimeter ruimte voor extra windmolens

Politiek 982 keer gelezen

De provincie Zuid-Holland moet voor 2020 735,5 MW aan windenergie gerealiseerd hebben. De locaties waar de windmolens geplaatst moeten worden, zijn vastgelegd in de Partiële herziening Visie ruimte en mobiliteit Windenergie.  Deze visie is na een heel traject met inspraak en zienswijzen op 20 december 2017 vastgesteld.

In de visie is de Plaatweg opgenomen als locatie voor windmolens. Deze locatie is door de gemeente als alternatief aangedragen voor de polder Zuidland en de Beerenplaat. Die twee locaties worden ook niet meer genoemd in de visie. De gemeenteraad was dan ook absoluut niet blij toen ze ontdekte dat de provincie de twee locaties onder de aandacht heeft gebracht van de gemeente Hellevoetsluis die niet wil dat er windmolens bij de N57 entree Zuid geplaatst worden en dus op zoek moet naar een alternatieve locatie.

Bewoners van Geervliet en Heenvliet ervaren overlast van de molens op Rotterdams grondgebied, Hekelingen, Simonshaven en Zuidland gaan tegen de molens aan de overkant van het Spui aankijken en bewoners van Spijkenisse Noord krijgen de molens op de Plaatweg voor de deur.  Wat de raad betreft houdt het hiermee op en moet Hellevoetsluis maar op eigen grondgebied naar een oplossing zoeken. De fracties hebben unaniem een motie aangenomen waarmee zij het college oproepen geen medewerking te verlenen aan Hellevoetsluis. 

Bart Overgaauw (CDA) verbaast zich over de brief van de gedeputeerde. 'Gemeenten hebben gezamenlijk alternatieven gezocht, een visie ingediend en nu komt Hellevoetsluis erop terug. En de provincie attendeert ze op locaties op Nissewaards grondgebied. Het lijkt erop dat Hellevoetsluis een voorkeursbehandeling geniet.' Wat Overgaauw betreft gaat het college in gesprek met de gedeputeerde om er achter te komen waarom gemaakte afspraken niet nagekomen worden.

'Eigenlijk is het een overbodig motie', geeft Martin Polder (ONS) aan, 'maar het is nodig om een duidelijk signaal af te geven richting de provincie. Geen millimeter ruimte voor de windmolens.'

Wethouder De Graad probeerde de raad gerust te stellen. Hij heeft contact gehad met zijn collega in Hellevoetsluis, wethouder Van Lith, en die heeft toegezegd dat er een oplossing gezocht wordt op het grondgebied van Hellevoetsluis.

Kijk voor het laatste politieke  nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant