De kampioensoliebollen zijn weer verkrijgbaar.
De kampioensoliebollen zijn weer verkrijgbaar. Foto: Foto-OK.nl
ondernemer van de week

Meesterbakker Voskamp

Actueel 1.744 keer gelezen

Spijkenisse - In 1969 begon Meesterbakker Voskamp op de Voorstraat met het bakken van brood en banket, in het pand waar tegenwoordig een wijnbar is gevestigd. De bakker woonde boven de bakkerij. Na een aantal jaren kwamen er winkels bij in de wijk Waterland en in Rhoon.

In 1990 ging de leiding van de bakkerij over naar Voskamps schoonzoon en kinderen. De bakkerij groeide vanaf die tijd van drie naar zeventien winkels: vijf in Spijkenisse, twee in Hellevoetsluis, twee in Brielle, twee in Vlaardingen en winkels in Rhoon, Poortugaal, Hoogvliet, Rockanje, Oostvoorne en Rozenburg. De feitelijke bakkerij verhuisde van de Voorstraat via de Elementenweg naar de huidige locatie op de Wattweg in Spijkenisse. Hier zitten ze inmiddels al weer 20 jaar. In 2010 is dat pand onderhanden genomen en helemaal ingericht naar de eisen van deze tijd.

Nieuw huisstijl
'Onze visie is in die jaren altijd hetzelfde gebleven', zegt directeur Cees Weeda . 'We willen onze producten in onze eigen winkels verkopen en die producten moeten van optimale kwaliteit zijn.' Naast kwaliteit vindt Cees klantvriendelijkheid belangrijk. 'Mensen moeten zich thuis voelen in de winkel.' Om dat te bereiken zijn er inmiddels zeven winkels voorzien van een nieuwe huisstijl, waarbij er gekozen is voor direct contact met de klanten door de open puien. Winkels die nog niet zo lang geleden verbouwd zijn, zullen een kleine verandering ondergaan. 'Die gaan we niet weer verbouwen.'

Vers
De bakker moet een vast onderdeel worden van een rondje boodschappen doen. 'Je ziet steeds meer dat mensen bij de specialist willen kopen. Wij zorgen daarom dat het brood en banket altijd vers is en lekker.' Met de nieuwe winkelinrichting kunnen die verse producten ook optimaal getoond worden.

Ambacht
In de nachtelijke uren wordt het brood gebakken. Zodra de laatste broden uit de oven komen, worden ze naar de winkels gebracht. 'Het duurt gemiddeld vier uur voor een brood klaar is', vertelt chef bakkerij Arnold Kabbedijk. 'De werkwijze is nog altijd hetzelfde als 30 jaar geleden toen ik hier kwam werken; ieder brood wordt nog steeds met de hand in het blik gelegd.' Wat wel veranderd is, is dat het fysieke deel van het bakkersvak minder zwaar is geworden. 'Met bepaalde middelen kun je het proces optimaliseren', legt Arnold uit.

Oliebollen
Meesterbakker Voskamp heeft de laatste jaren enorm veel naamsbekendheid gekregen door de oliebollen. Vorige week heeft Arnold de eerste oliebollen gebakken om het proces weer in de vingers te krijgen. Zaterdag waren de eerste mini oliebollen ook te koop in de winkel; vanaf half oktober gaat dat gelden voor de gewone oliebollen. Voorlopig dus alleen op zaterdag. Pas vanaf 6 december worden er dagelijks oliebollen gebakken. Arnold: 'In principe kunnen we het hele jaar oliebollen bakken. Een deel van de bakkerij is er helemaal voor aangepast, met een aparte afzuiging, een aparte boiler en speciale klimaatbeheersing. Toch doen we dat niet. We kiezen bewust voor de laatste maanden van het jaar en de eerste twee weken van januari, als er nog diverse nieuwjaarsbijeenkomsten zijn.'

Stap eens binnen in één van de winkels en laat u overtuigen door de ambachtelijke producten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant