Gedeputeerde Van der Sande luisterde naar de input van de bewoners. Fotografie Madeleine de Haas/Wil van Balen
Gedeputeerde Van der Sande luisterde naar de input van de bewoners. Fotografie Madeleine de Haas/Wil van Balen

Oudenhoorn wil nog altijd grenscorrectie

Actueel 487 keer gelezen

Oudenhoorn - De wens voor een grenscorrectie leeft in Oudenhoorn. Dat bleek duidelijk uit de massale opkomst tijdens het bezoek van gedeputeerde Van der Sande aan het dorp.

Na een gesprek met de Hoornse Hoofden, nam hij de tijd om met de inwoners in gesprek te gaan. Ook stond er nog een gesprek in de agenda bij Farm Frites.

1e kwartaal 2017 duidelijkheid
Hij begon met in het kort te schetsen hoe een en ander procedureel was verlopen. Daarbij kwam duidelijk naar voren dat er beloftes waren gedaan en dat de indruk was gewekt dat het niet ging om de vraag of, maar hoe en wanneer. Van der Sande gaf aan dat het vervelend was voor de inwoners dat ze al zo lang op een antwoord wachten, maar dat bij de start van de fusie tussen Spijkenisse en Bernisse een aantal zaken niet goed in beeld gebracht is. Het financiële plaatje moet wel duidelijk zijn.'Wat betekent het financieel als Oudenhoorn van Nissewaard overgaat naar Hellevoetsluis?' Deze week heeft de gedeputeerde ook nog een gesprek met de colleges. Hij verwacht niet dat er meteen witte rook te zien is maar hoopt wel dat de gemeenten er onderling uitkomen. Als dat niet zo is, dan zal hij in het eerste kwartaal van volgend jaar de provincie vragen een beslissing te nemen. 'Dan moet er een goed onderbouwd besluit genomen worden. Ook op het gebied van de financiën.' Volgens de gedeputeerde moet er een verdomd goed verhaal gebracht worden om uit te leggen waarom een belofte niet nagekomen wordt.

Invloed
Voor de inwoners van Oudenhoorn is het van belang dat ze mee kunnen beslissen over wat er in Hellevoetsluis gebeurt. Daar doen ze de inkopen, gaan de kinderen naar school en zijn ze lid van verenigingen. Nu lopen ze tegen problemen aan zoals het niet krijgen van een tegemoetkoming omdat een kind uit Oudenhoorn in Hellevoetsluis op school zit. Nissewaard betaalt immers niet de Hellevoetse voorzieningen. Hellevoetsluis ligt om de hoek, Spijkenisse is 10 km verder en als je geen auto hebt, is dat een heel eind fietsen om je paspoort aan te vragen.

Financiën
Wat bij veel inwoners steekt is het beeld dat Oudenhoorn het gat in de Spijkenisser begroting moet opvullen. Ze hebben het niet over Nissewaard, maar Spijkenisse dat vroeger al de broek zelf niet op kon houden en nu wil profiteren van 1200 Oudenhoornaars om het huishoudboekje op peil te houden. 'Het zijn een stelletje graaiers', aldus een van de aanwezigen. Van der Sande geeft aan dat Oudenhoorn niet hoeft op te draaien voor de problemen van Nissewaard maar dat Spijkenisse niet over ruime middelen beschikt omdat het ook verplichtingen uit het verleden heeft. 'Maar ook als Oudenhoorn een onderdeel van Hellevoetsluis wordt, zullen er keuzes gemaakt moeten worden.'

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant