Afbeelding

Leven vol verwondering

Column 132 keer gelezen

Vakantietijd. De één gaat ver weg, de ander blijft in eigen land of 'lekker thuis'. Wij gingen een paar dagen naar de Veluwe. We vinden dat een schitterend gebied. Fietsen achterop de auto en een mooie fietsroute uitkiezen. Richting Garderen zagen we reclameborden voor 't Veluws Zandsculpturenfestijn. Ja, wat mochten we daarvan verwachten? Op zich leek het ons wel leuk om de kunstwerken van zand te bekijken, dus gingen wij erheen. Eenmaal op locatie zagen we dat we niet de enigen waren; honderden bezoekers. Voorbij de entree waanden we ons in het boerenleven van net na de Tweede Wereldoorlog, de wereld van Rien Poortvliet. Dat is het thema voor dit jaar.

De prachtige zandkunstwerken waren geplaatst in een dorpse omgeving, zoals het in de tijd van mijn opa en oma eraan toeging. Van de pet van mijn opa tot de herkenbare wasteil. Leuk om aan onze zoon te laten zien. Op de verdere route waren complete kunstwerken van zand gemaakt geënt op het leven van Rien Poortvliet, een buitengewoon kunstenaar. Van een veehandelaar met een paard tot Rien Poortvliet zelf tijdens de jacht. En van de Ark van Noach tot munten van zand. Stuk voor stuk levensecht. Rien Poortvliet leefde vol bewondering.

In een andere ruimte stonden meer dan veertig kunstwerken van zand opgesteld waarbij je moest raden welk spreekwoord of gezegde ze uitbeelden. Wie ze allemaal goed heeft kan zo trots zijn als een pauw en maakt bovendien kans op leuke prijzen. De bezoekers waren er maar druk mee. Vijfentwintig beeldhouders uit binnen- en buitenland maakten dit allemaal mogelijk door gedurende vier maanden volop te werken aan alle zandkunstwerken. Liefhebbers kunnen tevens genieten van meer dan 50 originele schilderijen en aquarellen van Rien Poortvliet en kunnen ter plaatse zijn boeken kopen.

Zo'n evenement als zandsculpturen trekt veel bezoekers. Niet alleen de Veluwe maar ook Voorne-Putten moet een naam worden waar mensen op gaan zoeken. Wij hebben hier onze Paardenmarkt, Spijkenisse Festival en Vestingdagen Hellevoetsluis. Wat zouden we nog meer kunnen doen?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant