De enthousiaste jubileumcommissie van AV Spark is klaar voor het 50-jarig jubileum. Fotografie: Peter de Jong
De enthousiaste jubileumcommissie van AV Spark is klaar voor het 50-jarig jubileum. Fotografie: Peter de Jong

Atletiekvereniging Spark jubileert, 50 jaar!

Sport 809 keer gelezen

Spijkenisse – Het is feest in 2016 bij Atletiek Vereniging Spark in Spijkenisse. De vereniging die in 1966 het levenslicht zag, bestaat in september precies 50 jaar. Dat heugelijke feit laat men aan het Atletiekpad niet ongemerkt voorbij gaan. Niet alleen in september betekent dat tal van mooie jubileum activiteiten. Ook dit weekend is het feest in Spijkenisse.

Alex Hordijk

Een sportief feest wel te verstaan, want festiviteiten rondom het tiende jubileum van de Atletiek Vereniging moet je pas vieren als je ook 50 jaar bent geworden. Komende zaterdag vindt er een jubileum baanwedstrijd plaats bij Spark.

Start
Het begon allemaal in 1966, het ontstaan van SPARK. 'Twee gymnastiekleraren, Frans Janssen en Wim van Diessen, vonden dat er in Spijkenisse meer sportverenigingen moesten komen. Ze zochten en vonden een aantal medestanders, waaronder Thea Meijer-de Haas, Anton Veenendaal, Harry van Kleeff, Cock Rijerkerk en Gerard van der Wielen. Op 2 december 1966 kwamen ze bij elkaar en binnen enkele uren was de Atletiek Vereniging Spijkenisse (A.V.S.) opgericht. Het werd de start van een bloeiende vereniging die op dat moment niets had, geen geld, geen baan, geen kantine en maar zeven leden', meent PR vrouw Marijke Kok. ' De eerste training vond plaats in een gymnastieklokaal aan de Lindenstraat (Groenewoud), de eerste buitentraining was op 18 februari 1967 op Sportpark 'de Brug', op dezelfde plek waar nu de atletiekbaan ligt. Daar lag een verspringbak voor de schoolsport. Een voetbalveld met een bak zand, dat was het begin. Omdat men de recreatieve kant van de vereniging in de naam tot uiting wilde laten komen werd in de loop van 1967 besloten de naam te wijzigen in SPARK: Spijkenisser Atletiek en Rekreatiesport Klub', gaat de enthousiaste Marijke Kok verder.

Eigen baan
Vervolgens ging men natuurlijk ook op zoek naar een eigen baan. De voormalige gemeenteraad van Spijkenisse ging dan ook in januari 1976 akkoord met de aanleg van een sintelbaan, waar later dat jaar de eerste spa voor de grond in ging. Vervolgens moest er ook een eigen kantine komen, die door de toenmalige burgemeester Kees de Groen in juni 1980 werd geopend. Gelijk ging de club opnieuw in onderhandeling met de gemeente. Nu voor de vervanging van een kunststof sintelbaan. Die werd vervolgens in 1990 in gebruik genomen. 50 Jaar later is AV Spark een vereniging met vele sportieve mogelijkheden voor jong en oud. De G-atleten doen regelmatig mee aan de Special Olympics in binnen- en buitenland. Ook vinden er diverse warming up mogelijkheden plaats voor grote evenementen. Er is het Spark loopcircuit en de Spijkenisser marathon.

Festiviteiten
Op zaterdag 4 juni wordt een jubileum baanwedstrijd georganiseerd. 'Hiervoor zijn drie regioverenigingen uitgenodigd, Voorne Atletiek, AV Fortuna Vlaardingen en CAV Energie Barendrecht. De wedstrijd staat onder supervisie van de SPARK seniorendames; er is een ludiek onderdeel toegevoegd hetgeen voorlopig geheim moet blijven', zegt Marijke Kok tot besluit. Op 24 september zijn dan nog de clubkampioenschappen met aansluitend een receptie. Voor meer info over SPARK zie www.avspark.nl en wil je meer inlichtingen over de jubileumfestiviteiten mail dan naar jubileum@avspark.nl. Spark telt op dit moment 460 leden, het hoogtepunt van de aanmeldingen was in de jaren '90. Er is een diversiteit aan leden, die vanaf hun zesde jaar kunnen inschrijven, maar ook als je de 65 bent gepasseerd, kun je nog altijd aan iets actiefs meedoen bij Atletiek Vereniging Spark.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant