Afbeelding

Solidariteit kent geen tijd

Actueel 115 keer gelezen

Vrijdag 20:00 uur. Ik kijk naar de opening van het journaal en ben verbaasd, geschokt en uit het lood geslagen. Wat een bericht. Ik heb veel gezien en meegemaakt in mijn leven, maar dit nieuws slaat in als een bom, een regelrechte ramp. Hoe zouden ze hier zelf mee omgaan?

Na de oorlog kreeg men weer vertrouwen in de toekomst met als gevolg dat het spitsuur werd in de kleine slaapkamertjes van hun vaders en moeders. Als kleine kinderen kenden velen van hen nog armoede, maar dat zou in veel gevallen snel veranderen. Nederland zat volop in de wederopbouw en deze groep zou daarvan als volwassene maximaal meeprofiteren. De economie trok ongekend hard aan, er was altijd werk en men kon doorstromen naar hoge(re) posities, ook al had men geen diploma's. En het moet gezegd; ze hebben keihard gewerkt aan het herstellen van ons land, dat staat buiten kijf.

Maar nu? Tijden zijn veranderd. Het is alsof er een bulldozer over hun tweede huis aan de Costa Blanca rijdt, de bodemplaat van hun Volvo onder hun voeten wegroest of de buitenboordmotor van hun boot in het water valt. Alsof het elektrisch grasmaaiwagentje met een lege accu op hun gazon staat, het appartement in Benidorm in de fik staat of de airco van hun camper kapot is. Ik laat u niet langer in spanning en onthul het 'probleem': Ouderen worden € 5,- per maand gekort op hun pensioen. Nog niet eens zeker, maar waarschijnlijk. Ik zeg het er nog maar even bij, maar dit is dus het probleem. Het journaal bericht dat er 200.000 ouderen 'de dupe' zijn. Wat een woordkeus; de dupe! € 5,- minder per maand! Uiteindelijk worden het er misschien wel 1.800.000 ouderen. Mark Rutte en Volkswagen Jetta Klijnsma geven met droge ogen een persconferentie. Vind ik knap als het om € 5,- per maand gaat.

Op Prinsjesdag wordt bekendgemaakt of de ouderen worden gecompenseerd in hun koopkracht. Dát snap ik dan wel weer, want niet alle ouderen hebben goed geboerd. Maar zou het niet een nobel streven zijn als de rijkere ouderen waarover ik het heb hun armere generatiegenoten zelf gaan compenseren zodat de kromliggende jongere generatie daar niet onder hoeft te lijden? Zo kan iedere oudere ondanks deze draconische maatregel € 5,- blijven spenderen aan de kleinkinderen voor het wassen van hun Volvo of de sponsoring voor de jaarlijkse sponsorloop.

Solidariteit kent geen tijd.

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant