Gemeente heeft beter zicht op gezinnen met problemen.
Gemeente heeft beter zicht op gezinnen met problemen.

Beter zicht op probleemgezinnen in Nissewaard

Gemeente 127 keer gelezen

De gemeente Nissewaard krijgt meer grip op huiselijk geweld en signalen van kindermishandeling. In de nieuwe aanpak van huiselijke geweld heeft de gemeente direct zicht op gezinnen met problemen. Zo kunnen gezinssituaties die uit de hand dreigen te lopen, sneller worden gesignaleerd en wordt erger voorkomen. In het kader van de Week tegen Kindermishandeling is dat een prettige constatering.

Vanaf 1 februari 2016 is het lokaal team Huiselijk Geweld onderdeel  van de gemeentelijke organisatie. Volgens wethouder Zorg, Dirk van der Schaaf, heeft dat een groot voordeel: "Wij hebben nu als gemeente veel beter zicht op mogelijke problemen in gezinnen. Dat helpt ook om herhaling van bedreigende situaties te voorkomen." Belangrijk in de nieuwe aanpak is dat bij de oplossing van  problemen in het gezin de kinderen worden betrokken, ook als er sprake is van strijd tussen de volwassenen. Daarvoor was dat alleen het geval bij kindermishandeling. Kees Dijkman, wethouder Jeugd: "Ik ben blij dat de hulpverleners bij de oplossing van problemen tussen partners alle gezinsleden betrekken. Want kinderen dragen ook de gevolgen van spanningen tussen partners. Doordat we sneller signalen kunnen oppikken, kunnen we schade voor kinderen beperken."

Samenwerking
Gemeenten zijn sinds de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning op 1 januari jl. van kracht werd verantwoordelijk voor het beleid op het gebied van huiselijke geweld en voor de juiste route naar de hulpverlening. Samenwerking met partners in het veld is daarbij nodig om situaties op waarde te kunnen schatten. Wethouder Van der Schaaf nogmaals: "We hebben als gemeente die kennis over de juiste hulpverlening niet altijd zelf in huis. Bij specialistische kennis is de expertise van de partners dus onontbeerlijk." Het is niet de bedoeling dat een gezin met problemen door verschillende instanties wordt benaderd. "Omdat gemeenten nu ook verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, kunnen we ons principe 'Eén gezin, één plan' ook op dat vlak waarmaken, " aldus wethouder Dijkman.

Advies- en meldpunt Veilig Thuis
Als iemand zich zorgen maakt over een kind of over een volwassene in relatie tot huiselijk geweld, en daarover met iemand wil praten is er het Advies- en meldpunt Veilig Thuis, telefoonnummer 0880-2000.  Bij het meldpunt kunt u o.a. advies krijgen over de vraag, hoe om te gaan met een signaal dat u heeft gekregen over een kind of gezin. Als professionals, zoals schoolmaatschappelijk werkers of coaches van een sportvereniging zich zorgen maken over de situatie rond een kind of een gezin, kunnen zij het Advies- en meldpunt Veilig Thuis om advies vragen of een melding doen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant