Bevlogen vertelt Ad over wat er in het Mallebos te vinden is. Foto: Harald Hvalsbraten.
Bevlogen vertelt Ad over wat er in het Mallebos te vinden is. Foto: Harald Hvalsbraten.

Bezoekerscentrum Mallebos sluit haar deuren

Actueel 376 keer gelezen

Spijkenisse – Bezoekerscentrum 'Mallebos' langs de Malledijk in Spijkenisse zal eind september noodgedwongen haar deuren moeten sluiten, maar niet vanwege tegenvallende bezoekersaantallen. Sinds de opening op 18 april jl. heeft paddenstoelkenner Ad Vliegenthart immers al ruim 1000 mensen mogen ontvangen.

'Daar zit van alles tussen. Sommigen stoppen voor een kop koffie en een praatje, maar voor anderen organiseer ik ook nachtwandelingen, speurtochten en andere excursies', aldus Ad, die het jammer vindt dat hij moet vertrekken. 'Ik had het pand in bruikleen, maar nu heeft de gemeente het verkocht.' Het grote aantal bezoekers in nog geen vijf maanden tijd, geeft aan dat het centrum toch zeker in een bepaalde behoefte voorziet. In het gebouw is een permanente expositie over de natuur in en rond het Mallebos, die telkens wordt uitgebreid met nieuwe vondsten. Ad Vliegenthart is een natuurkenner die zijn kennis graag deelt. Bevlogen vertelt hij over braakballen, vleermuizen of reeën. Of over de bomen- en plantenwandelingen die hij organiseert. Het Mallebos biedt een grote verscheidenheid aan bomen, planten en dieren en veel mensen vinden het interessant te weten om welke boom het nu precies gaat.

Toekomstige plannen
'Toen ik net gestart was, kwamen er nog niet zoveel mensen, maar door mond-tot-mond-reclame trok dat de laatste tijd wel aan. Om de kosten van gas, water en licht te dekken, ben ik gestart met de verkoop van koffie, thee en aanverwanten, en zodoende kreeg ik steeds meer dagjesmensen die toevallig op de fiets voorbij reden'. Het was de bedoeling nog verder uit te breiden, maar dat gaat nu dus helaas niet meer gebeuren. Zaken die op de planning stonden waren o.a. een smartphone App, speciaal voor het Mallebos. 'Excursies combineren met een App is natuurlijk een goede manier om de jeugd hiernaartoe te krijgen.' Hoewel het hele avontuur Ad wel wat kopzorgen heeft bezorgd, heeft hij er een hoop plezier aan beleefd. 'Ik heb er veel tijd en energie ingestopt, en nieuwe mensen leren kennen. Ook is een aantal vrijwilligers werkzaam geweest in het bezoekerscentrum, waarvan er een paar zijn doorgestroomd naar een vaste baan.'

Penta College
Eind juli kreeg Ad te horen dat de gemeente het pand heeft verkocht, op een manier die niet de schoonheidsprijs verdient. 'Nee, dat is niet netjes gegaan, en ik hoef ook geen pand meer in bruikleen want je hebt totaal geen rechten.' Een partij waar Ad wél een goede band mee heeft, is het Penta College. Het bezoekerscentrum leende hiervan de microscopen, en de opgebouwde collectie bosvondsten wordt dan ook overgedragen aan deze scholengemeenschap. Zo bereikt het tóch nog de jeugd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant