Gijs Dupont, kandidaat-Statenlid voor het CDA.
Gijs Dupont, kandidaat-Statenlid voor het CDA.

CDA: zorgen om stijgende werkloosheid Zuid Holland

Politiek 241 keer gelezen

Regio - Vanaf 2008 is de werkloosheid in Zuid Holland gestegen van 68000 naar 157000 personen (CBS, 13 februari 2015), met alle sociale gevolgen van dien. In geen enkele regio in Nederland was deze toename zo hoog. 'Deze toename alleen al betekent dat het economisch beleid van Zuid Holland verder versterkt moet worden. Dat is noodzakelijk om bestaande banen te behouden en nieuwe banen te creëren voor de inwoners', aldus kandidaat- Statenlid Gijs Dupont. Het CDA wil de komende jaren inzetten op betere kansen voor jongeren, het terughalen van maakindustrie (re-shoring) en behoud van het MKB in wijken en dorpen.

Kansen voor jongeren
Met de universiteiten en hogescholen van Den Haag, Rotterdam, Delft en Leiden en alle MBO-instituten beschikt Zuid Holland over veel talentvolle, jonge inwoners. Na hun opleiding komen zij moeilijk aan het werk. Het bedrijfsleven in sommige sectoren matig aan bij de kennis en kunde die jongeren in hun opleiding opdoen. Hierdoor komen zij moeilijk aan de bak. Het CDA wil de werkzaamheden van de programmaraad Zuidvleugel intensiveren en versnellen, zodat de kennis en kunde van onze mensen optimaal aansluit bij de vraag van nieuwe bedrijven die zich in Zuid Holland vestigen.

Maakindustrie terughalen
Veel bedrijven die hun productie hebben verplaatst naar lagelonenlanden overwegen deze weer terug te halen naar Nederland. Zuid Holland is vanwege haar havens, logistiek en aanwezige industrie een aantrekkelijke vestigingsplaats. De provincie moet het zogenaamde 're-shoring' tot topprioriteit maken van haar economische agenda. Elk nieuwe bedrijf dat zich hier vestigt levert immers een flink aantal arbeidsplaatsen op.

MKB
Het CDA ziet dat het MKB in wijken en dorpen moeilijk het hoofd boven water kan houden, onder andere door de verplaatsing van detailhandel naar buitengebieden. "Het midden- en kleinbedrijf komt in gevaar door deze ontwikkeling, mensen raken hun baan kwijt en leegstand is overal aan de orde van de dag. Het MKB is de motor van de economie, daarom wil het CDA dat de provincie de toename van de detailhandel in buitengebieden stopt en investeert in een gezond MKB dicht bij mensen", aldus Dupont.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant