De vaste meetpunten in Rotterdam. Afbeelding: Milieudefensie.nl
De vaste meetpunten in Rotterdam. Afbeelding: Milieudefensie.nl

Bewoners Rotterdam meten overschrijding Europese norm luchtvervuiling

Regionaal 202 keer gelezen

Rotterdam - Bewoners uit Rotterdam gaan op donderdag 15 januari samen met Milieudefensie meten hoe vervuild de lucht in hun stad is. Sinds 1 januari 2015 moet Nederland overal aan de Europese norm voor stikstofdioxide voldoen. Bewoners verwachten dat luchtvervuiling op deze drukke locaties de EU-norm overschrijdt. In dat geval dreigen hoge boetes uit Brussel.

Crime scene
De meetcampagne start met een ludieke actie op de Coolsingel. Met een professionele ultrafijnstofmeter wordt de luchtkwaliteit ter plekke getoetst door bewoners en 'crime scene-onderzoekers' van Milieudefensie. Zo is direct zichtbaar of de lucht vervuild is. Ook worden de vaste meetpunten die een jaar lang de concentratie stikstofdioxide gaan meten geïnstalleerd door de bewoners. Na een jaar meten wordt vastgesteld of de norm overschreden is.

Top drie doodsoorzaken
De lucht in Nederland is ongezond. Luchtverontreiniging staat in de top drie van veroorzakers van ziekte en sterfte in Nederland, samen met roken en overgewicht. Door het inademen van vervuilde lucht hebben bewoners meer kans op ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. De belangrijkste bron van vieze lucht is het drukke verkeer.

Rotterdam zet in op roetreductie
Na jaren achterop te hebben gelopen op het gebied van effectief luchtkwaliteitsbeleid, heeft het Rotterdamse college kortgeleden ambitieuze plannen gepresenteerd om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Zo wil het college dat de uitstoot van roet door het wegverkeer in de komende vier jaar met 40% wordt teruggedrongen. Daarvoor wil zij de bestaande milieuzone flink aanscherpen en inzetten op fietsen en elektrisch rijden. De plannen moeten nog worden goedgekeurd door de raad.

Boetes uit Brussel
De overheid moet zorgen dat de lucht overal in Nederland voldoet aan de Europese norm. Anne Knol, woordvoerder verkeer bij Milieudefensie: 'De tijd van vooruitschuiven is voorbij. Nederland heeft jarenlang uitstel gekregen van Brussel maar moet nu haar verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat we op z'n minst de Europese normen halen. Die normen zijn eigenlijk nog veel te slap. Voor echt gezonde lucht moeten we nog veel meer inzetten op schoner en minder verkeer. Dat kan door de uitbreiding van de milieuzones in grote steden naar personenauto's en bestelbusjes, te beginnen met oude diesels die veel roet uitstoten. De overheid moet fietsen, goed openbaar vervoer en elektrisch rijden stimuleren. Er is een breed pakket aan maatregelen nodig. Gemeenten zoals Utrecht en Rotterdam zetten stappen in de goede richting, Amsterdam en Den Haag blijven helaas achter. Het rijk moet initiatieven rond verbetering van luchtkwaliteit stimuleren en ondersteunen. Want als de EU-norm niet wordt gehaald blijven mensen jaar in jaar uit ziek worden door de luchtvervuiling en dreigen hoge boetes uit Brussel.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant