Het Raadshuisplein voor de voorbereidende werkzaamheden.
Het Raadshuisplein voor de voorbereidende werkzaamheden.

Handen af van Raadhuisplein

Actueel 147 keer gelezen

Rozenburg - Bij de gemeentelijke herindeling in 2011 waarbij Rozenburg een deelgemeente werd van Rozenburg, bracht het dorp een bruidsschat mee van 40 miljoen euro. Er werd afgesproken dat dit bedrag ten goede zou komen aan Rozenburgse projecten. In de loop der jaren is er geld gebruikt voor projecten, maar ook voor kosten veroorzaakt door Rotterdamse regels. Na lang soebatten heeft Rozenburg nu eindelijk een overzicht gekregen van wat er nog over is en gelijk kreeg ze te horen dat er een tekort is op een van de projecten. De ambtelijke suggestie om het tekort op te vangen is het on hold zetten van een deel van het project Raadhuisplein. Dat pikt de gebiedscommissie echter niet.

De bouw van de Rozenburcht gaat een fors bedrag meer kosten, omdat er geen rekening is gehouden met de rentelasten. Die extra kosten kunnen opgevangen worden door de inrichting van de buitenruimte van het Raadhuisplein voorlopig nog niet aan te besteden en te wachten tot waarschijnlijk in december bekend is wat het aanbestedingsresultaat is van het MFC.  Voormalig portefeuillehouder Frank Schellenboom ontstak in woede bij het horen van de suggestie. Hij heeft zich immers ingezet om het plan te kunnen realiseren met de beschikbare middelen. ‘We hebben vier jaar lang ons stinkende best gedaan om er een euro bij te krijgen en nu haalt Rotterdam het geld gewoon uit de BIR. Dit gaat niet gebeuren.’  In het ambtelijke advies wordt namelijk ook voorgesteld om een aantal projecten vanuit het BIR (Bestemmingsinvestering Rozenburg) naar het IFR (Investeringsfonds Rotterdam) over te brengen. Administratief kunnen zo de kosten over 30 jaar verdeeld worden, wat niet geregeld kan worden binnen het BIR omdat Rozenburg de zeggenschap over die pot met geld na 2017 kwijt is. Dan kan ze, als de Rotterdamse gemeenteraad het goed vindt, geld uit het IFR krijgen maar dat geld is voor alle Rotterdamse gebieden.

Volgende week bespreekt de gebiedscommissie de ambtelijke suggestie. Of de ambtenaar die het advies gaf ook bij die bespreking is, is afwachten. Gezien de reactie van vrijwel alle commissieleden doet hij er goed aan om in Rotterdam te blijven. Handen af van het Raadhuisplein en handen af van Rozenburgs geld. De inwoners verdienen een mooi opgeknapt plein en dat komt er.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant