Foto: Wil van Balen
Foto: Wil van Balen

Landtong krijgt Calandpark

Actueel 581 keer gelezen

Rozenburg - Tijdens de informatiebijeenkomst over de werkzaamheden op de Landtong van Rozenburg , konden de circa 50 aanwezigen afgelopen vrijdag hun stem uitbrengen over de naam voor het nieuwe park. Met overweldigende meerderheid werd gekozen voor Calandpark.

‘Het Calandkanaal loopt vanaf Hoek van Holland langs de Landtong Rozenburg tot in de Brittanniëhaven. Bij de Rozenburgsesluis gaat het Calandkanaal over in het Hartelkanaal. Ten zuiden van het nieuwe park komt een boomweide met uitzicht op het Calandkanaal. Deze boomweide wordt al Calandweide genoemd, de naam Calandpark sluit hier mooi op aan’.

De historische vereniging Oud-Rozenburg is niet blij met de manier waarop de naam gekozen is. De vereniging werd in het verleden altijd geraadpleegd bij naamgevingen en zocht dan naar een naam die een historische verbinding had met het dorp Rozenburg. ‘We hebben wel een advies gegeven’, zegt voorzitter Willem Boon, ‘maar de inwoners hebben nu niet echt de gelegenheid gehad om zich uit te spreken’. Het voorstel van de vereniging was om het park Park De Vink te noemen. De oudste boerderij van Rozenburg stond ongeveer op de plek waar nu het EIC staat. Op de kaart van 1727 stond de boerderij al ingetekend. De landerijen van boerderij De Vink waren oorspronkelijk 44 hectare groot en lagen voor een deel op de plek waar nu het nieuwe park wordt aangelegd. De Vink is dan ook een mooie historische verwijzing die perfect past bij het nieuwe park. ‘Helaas nu Rozenburg tot Rotterdam behoort, gaat alles op de Rotterdamse manier . Ze maken een mooi park maar de tenaamstelling is broddelwerk’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant