Foto: Wil van Balen
Foto: Wil van Balen

Moordverdachte beschuldigt zoon

Actueel 78 keer gelezen

Rotterdam/Simonshaven - De rechtbank in Rotterdam buigt zich deze week over de Bernisser moordzaak. Op 11 augustus 2009 trof de politie in het Bernissegebied bij Simonshaven het lichaam aan van de 50-jarige Joke L. In eerste instantie werd haar man Ernst L. als getuige gehoord, later werd hij door het OM verdacht van het om het leven brengen van zijn echtgenote.

Tijdens de eerste zittingsdag ging het er vooral om wat er die bewuste dag gebeurd was. In de verklaring bij de politie verklaarde Ernst dat ze tijdens het wandelen waren overvallen. Nu weet Ernst zich echter niets te herinneren. Hij zit als een trillende uitgemergelde man in zijn rolstoel en wekt de indruk dat het hem allemaal niks doet. Ook de foto’s van het letsel lijkt hij onbewogen te bekijken. Tijdens eerdere zittingen is al aangevoerd dat Ernst vanwege zijn fysieke beperkingen nooit het letsel bij Joke heeft kunnen aanbrengen. Deskundigen verklaren echter dat het wel mogelijk is dat Ernst onder druk meer kracht heeft kunnen opbrengen dan bij de testen die later zijn uitgevoerd.

Het feit dat hij nu in een rolstoel zit, heeft te maken met het tweede feit waarvoor hij op de rechtbank moet verschijnen. In mei van dit jaar heeft hij in Hoofddorp een neef met een schroevendraaier gestoken. Zo zwijgzaam als hij bij de behandeling van de moord op zijn echtgenote is, zo spraakzaam is hij bij deze zaak. Hij ontkent dat hij gestoken heeft, maar stelt dat het een complot is van zijn familie. Ze hebben hem de rolstoel ingeschopt, zo houdt hij de rechter voor, maar ja als je al die leugens gelooft, wat heeft het dan voor zin om hier iets over te zeggen.

Als zijn zoon Joop een slachtofferverklaring voorleest, reageert Ernst furieus. ‘Allemaal leugens. Wat hij zegt zijn leugens. Hun hebben die moordpartij in elkaar gezet. Hij heeft ter plaatse mijn goud van mijn nek gehaald’, briest hij. ‘Je hoort bij die moordenaars’.

Morgen gaat de inhoudelijke behandeling verder. Dan maakt het OM bekend welke straf ze eist en is het aan de advocaat van Ernst om zijn cliënt te verdedigen. De uitspraak laat twee weken op zich wachten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant