Afbeelding

Keringen klaar voor stormseizoen

Actueel 78 keer gelezen

Regio - De Maeslantkering en de Hartelkering, samen ook wel de Europoortkering genoemd, zijn klaar voor het komende stormseizoen, dat op 1 oktober begint. Zondagmiddag vond onder grote belangstelling de jaarlijkse testsluiting van de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg plaats.

Normaal gesproken gaat de kering pas dicht als er in Rotterdam een waterstand van 3 meter boven NAP wordt verwacht. In de 15 jaar dat de Maeslantkering bestaat is dat slechts één keer gebeurd en wel in 2007.

Nieuwe Waterweg afgesloten
De kering bestaat uit twee grote waterkerende deuren die zich bij ‘normaal weer’ in dokken langs de beide oevers bevinden. Bij stormvloed en bij de jaarlijkse test worden de dokken vol water gelaten, waardoor de holle deuren gaan drijven en ze de Nieuwe Waterweg kunnen worden opgedraaid. Als de deuren elkaar zijn genaderd, sluiten ze een opening van 360 met af. Op dat moment lopen de holle ruimten in de deuren vol water en in tweeënhalf uur tijd zinken ze tot op de bodem . De Nieuwe Waterweg is dan volledig afgesloten en het achterland is veilig. Zodra het hoogwater voorbij is, worden de deuren leeggepompt. De constructie gaat weer drijven en de beide deuren kunnen terug in hun dok.

Hartelkering
Zodra de Maeslantkering gesloten is, kan er te veel zeewater via het Europoortgebied naar binnen stromen en is het nodig voor de veiligheid van Zuid-Holland dat ook de Hartelkering sluit. Het bijzondere aan deze kering is dat het water over de schuiven heen kan slaan, zodat alleen het veel aan water wordt tegen gehouden. De schuiven in de kering worden overigens regelmatig gecontroleerd door ze enkele decimeters op en neer te bewegen. De scheepvaart ondervindt van die controles geen hinder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant