Afbeelding

Actieteam De Nachtegaal zet door

Actueel 126 keer gelezen

INGEZONDEN Spijkenisse - Namens actieteam De Nachtegaal moet blijven, heeft Marcel van Meggelen een brief gestuurd naar de raad en het college van B & W. Ook Weekblad Spijkenisse kreeg deze open brief toegestuurd.

Geachte raadsleden, fracties en Burgemeester en Wethouders van Spijkenissse,

Naar aanleiding van de vorige raadsvergadering van Dinsdag 12 juni 2012 willen wij graag de volgende zaken met u delen.

Uit de notulen van de vorige vergadering:
"De heer Ramlal (CDA): Mevrouw de voorzitter. In de commissie Welzijn heeft de wethouder heel uitgebreid uitleg gegeven over het hele proces dat de afgelopen ongeveer anderhalf jaar is gelopen en ook vanavond heeft hij daarover tekst en uitleg gegeven, waarbij hij melding maakte van allerlei onderzoeken die zijn gedaan en contacten die er zijn geweest met de schoolbesturen, MR’s, ouderraden en dergelijke. De uitleg van de wethouder is voor ons als CDA-fractie voldoende om over deze motie een besluit te kunnen nemen."

Wij betreuren het dat de heer Ramlal stelt dat er contacten zijn geweest met MR's, ouderraden en dergelijke. Dit is namelijk niet het geval geweest. De plannen waren onder embargo en daarmee NIET beschikbaar voor MR, Ouderraad, schooldirecties, leerkrachten, ouders en leerlingen. Zij hebben dan ook NOOIT enige invloed kunnen uitoefenen op de plannen van Prokind, VCPO, RVKO en gemeente. MR, Ouderraad, leerkrachten, ouders en leerlingen is altijd toegezegd door een bovenliggende instantie (gemeente tegen Prokind, Prokind tegen directie en leerkrachten, directie tegen MR, OR, ouders en kinderen), dat er nieuwbouw zou komen, daarmee zijn zij allen jarenlang aan het lijntje gehouden. Dat het plan nog steeds niet door het college is besloten, geeft ons als betrokkenen nog steeds de drive om door te blijven strijden voor het behoud van de Nachtegaal in het Centrum van Spijkenisse.

Een andere stuk uit de notulen:

"De heer Dijkman: Er komt nog een stuk, want er moet nog in financiële zin inzichtelijk worden gemaakt wat we gaan besparen en daarbij zal niet worden aangegeven wat we besparen door niet te investeren in een nieuw schoolgebouw, maar sec wat de uitwerking is van dit besluit. Of daar twee, drie, vier of vijf ton uitkomt, is voor ons niet eens van het allergrootste belang, het gaat er ons met name om de leegstand van schoollokalen terug te dringen, met als uitgangspunt kwalitatief goede huisvesting en kwalitatief goed onderwijs. Het is trouwens ook voor de schoolbesturen van groot belang om daarop te sturen, want ook zij zouden het geld liever in de zorg voor kinderen en de kwaliteit van de docenten, dus het pedagogisch klimaat, moeten willen steken dan in schoolgebouwen."

Dit stuk, de financiele paragraaf van het IHP, was afgelopen vrijdag nog steeds niet klaar en beschikbaar. De heer Dijkman heeft, een maand geleden telefonisch, de hoop uitgesproken dit voor de zomervakantie af te kunnen ronden. Ook mevrouw Jardez bevestigde deze doelstelling nog afgelopen vrijdag. Wij zijn bang dat het toch niet gaat lukken om dit voor de zomervakantie in orde te krijgen en dat er nog steeds geen definitief besluit door het college genomen kan worden. Wij willen daarom alle raadsleden nogmaals vragen om scherp toezicht te houden op de besluitvorming binnen het college. Daarnaast vinden wij het WEL van belang hoe groot de besparing van dit plan is. Het verschil tussen 2 en 5 ton vind ik zeer aanzienlijk, mits de bezuiniging ook in deze orde van grootte is. Wat doet het college als de bezuinigingen lager uitvallen dan 2 ton?

En tenslotte nog een laatste punt uit de vergadering:

"Wethouder Dijkman: Vervolgens heeft de heer Struijk gevraagd naar gedane toezeggingen. Als ik een toezegging heb gedaan die ik uiteindelijk niet kan nakomen, leg ik dat gemotiveerd uit, zo simpel ligt het voor mij. Ik heb het bestuur van Prokind expliciet gevraagd of het in het verleden brieven van het college met toezeggingen heeft ontvangen. Die heeft dat bestuur niet gekregen en ook de mensen op onze afdeling kunnen op dit moment geen brieven vinden waarin besluiten over nieuwbouw voor De Nachtegaal staan. Wel heeft de afdeling vanmiddag stukken op tafel gelegd waarin aanvragen om nieuwbouw voor De Horst/Nachtegaal Eksterlaan 2 in 2008 en 2009 gemotiveerd door de gemeente zijn afgewezen - dat zijn besluiten van het college -, waarbij de volgende passage is opgenomen: “Bovendien is niet duidelijk of via het in ontwikkeling zijnde IHP vervangende ruimte vrijkomt.” Vanaf die data is in ieder geval aan de schoolbesturen duidelijk gemaakt dat de wens van nieuwbouw nog wel eens een heel lastige kon worden. Ik heb dus als wethouder nagevraagd of wij ooit een besluit hebben genomen over herbouw van de huisvesting van De Nachtegaal."

Wij zijn als aktieteam, in tegenstelling totde gemeentelijke afdeling, wel gestuit op zwart op wit toezeggingen en aanknopingspunten met betrekking tot nieuwbouw voor de Nachtegaal. Het betreft een besluit uit april/mei 2010, dus NA de afwijzingen van de aanvragen van nieuwbouw en VOOR de vaststelling van het IHP. In de bijlage het volledige besluit en hierbij het aanknopingspunt dat wij graag met u allen willen delen:

"Daar de Branding reeds in de oorspronkelijke planvorming verhuist naar de Anne Frankstraat, is het aannemelijk de ontstane ruimte te gebruiken voor vervangende nieuwbouw van de Nachtegaal."

Hiermee wordt aangegeven dat de schoolbesturen, schooldirectie, leerkrachten, OR, MR, ouders en leerlingen de hoop en het vertrouwen mogen hebben dat er nieuwbouw komt voor de Nachtegaal. Ik betreur het ten zeerste dat het college "voorbij gaat" aan dit besluit en de gemeenteraad zo wellicht op het verkeerde been heeft gezet.

Wij willen er daarom op aandringen bij alle politieke geledingen om nogmaals naar het volledige, feitelijke, plan te kijken en zich af te vragen of zij een juiste beslissing heeft genomen en of er volgens de juiste procedures tot een besluit is gekomen, waarin alle feiten zijn overwogen.

Wij zullen het dan ook zeer waarderen, als de Spijkenisser politiek alsnog tot het inzicht komt, dat de openbare basisschool de Nachtegaal in het centrum moet blijven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant