Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Rembrandt in woonzorgcentrum de Es

Algemeen 1.773 keer gelezen

Spijkenisse - Vanmorgen werd ‘De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren’, beter bekend onder de naam ‘De Nachtwacht’ onthuld in woonzorgcentrum ‘De Es’.

Sinds twee jaar laat het Rijksmuseum een viertal replica’s op ware grootte (vier bij vijf meter) van dit wereldberoemde schilderij rondtoeren bij verpleegtehuizen en zorginstellingen. Zo kunnen mensen, die niet (meer) naar De Nachtwacht kunnen, toch genieten van meester Rembrandt zijn grootste werk, omdat het hun bezoekt.

De opening
De opening werd verricht door Ria van der Touw, kunstenares en vrijwilligster bij ‘De Es’ en mevrouw Van Tiel. De eerste heeft leiding gegeven aan een schilderproject binnen ‘De Es’ met als thema ‘Rembrandt’ en hier een half jaar lang gewerkt aan portretten van mensen uit de Gouden Eeuw, samen met bewoners, waaronder mevrouw Van Tiel. De mensen die schilderen onder leiding van Ria, hadden geen ervaringen met het schilderen van portretten en zaten daar ineens middenin. Toch is het hele project goed uit de verf gekomen en zijn de medewerkers bijzonder trots op de bewoners die hier aan hebben gewerkt. De opening van de mini-expositie, ging naast Ria en mevrouw Van Tiel vergezeld van Rembrandt zelf, zijn vrouw, bewoners, familie en gebak.

Het verhaal achter De Nachtwacht
Over De Nachtwacht, dat in 1642 werd geschilderd, valt veel te vertellen. Zo was het doek oorspronkelijk een stuk groter, maar in 1715 is er een stuk afgesneden en weggegooid, omdat het anders niet paste in het stadhuis op de Dam in Amsterdam. Ook heeft het doek tijdens de Tweede wereldoorlog opgerold gelegen in een grot in Limburg en is het in 1975 beschadigd bij een aanval door een verwarde man. Deze en ook andere wetenswaardigheden staan in een boekje dat bezoekers van het doek krijgen. Hierin staan ook zaken uitgelegd over het leven van Rembrandt van Rijn, zijn werkwijze en symbolieken die zijn terug te vinden op het schilderij. Behalve een boekje met informatie, staat er naast het werk een audiozuil, die het verhaal en de wetenswaardigheden uit het boekje vertelt.

De Nachtwacht blijft nog tot 16 augustus te bewonderen bij ‘De Es’, om daarna weer door te reizen naar een volgende bestemming, om zo anderen ook te kunnen laten genieten van dit mooie stuk historie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant