Het eerste Buurtkastje is een feit.
Het eerste Buurtkastje is een feit. Foto: Madeleine de Haas

Liever delen dan verspillen

Algemeen 1.023 keer gelezen

Spijkenisse - Als inwoonster van de gemeente Nissewaard viel het Gloria Molenaar op dat er helaas nog steeds armoedegevallen zijn die niet bij de voedselbank terecht kunnen. Daarom besloot ze om het Buurtkasje in Nissewaard te introduceren.

Het Buurtkastje is een sociale ontmoetingsplek voor iedereen en het principe van het kastje is simpel: ‘Pak wat je echt nodig hebt, geef wat je kunt missen!’ In het kastje staan dus levensmiddelen om te ruilen. Het doel is tweeledig: minder voedsel verspillen en mensen met weinig geld helpen. Het is dus een win-win situatie! In principe is het kastje het hele jaar open.

Mensen die als goede buur iets kunnen en willen missen kunnen artikelen in het kastje leggen zoals koekjes, frisdrank, potjes saus, pindakaas, luiers of zeep. Mensen die iets nodig hebben kunnen een artikel uit het kastje pakken. Zo help je elkaar! De voorwaarde is dat de artikelen goed en ongebruikt moeten zijn.

Het idee komt van de Amerikaanse Jessica Mcclard. Zij bouwde kastjes voor eten en andere producten bedoeld voor mensen die het minder breed hebben. Jessica kwam op het idee door de kastjes, waaruit mensen gratis boeken konden pakken, die je vaak op vakantie tegenkomt. Een principe dat ook in Nissewaard niet onbekend is. 

De Buurtkastjes worden gemaakt door medewerkers van Reakt in Purmerend, een onderdeel van de Parnassia Groep, die dagbesteding aanbiedt en leerwerkplekken heeft voor mensen met psychische problemen.

Het Buurtkastje komt niet uit een fabriek en is echt handwerk. De kastjes worden zo zorgvuldig als mogelijk gemaakt. Met veel passie, geduld, aandacht en onder begeleiding. Deze kastjes worden in opdracht van stichting SOGOED gemaakt en verstuurd door het hele land. 

Het eerste Buurtkastje is te vinden in de Rivierlaan in Spijkenisse, waar buren de handen ineen hebben geslagen. Jumbo Maaswijk heeft voor de start van het Buurtkastje de eerste producten gesponsord.

Het kastje hing er nog maar net of de eerste donatie werd al gedaan.

Uit de krant