Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Gemeente houdt regie bij windpark zolang ze meewerkt

Algemeen 244 keer gelezen

Spijkenisse - De Raad van State heeft in haar uitspraak van 30 juni jl. bepaald dat de milieunormen voor windparken buiten toepassing moeten worden gelaten, totdat de milieueffecten in een planMER zijn onderzocht. Dit gaat volgens de staatssecretaris 1,5 tot 2 jaar duren.

De procedure voor de aanleg van het windpark op de Brielse Maasdijk is in het afrondende stadium. Wat betekent de uitspraak van de Raad van State voor dat windpark en vooral hoe denkt de provincie over de huidige ontwikkelingen? Raadsleden hebben wethouder Bal o.a. gevraagd of er een kans aanwezig is dat de provincie de regie overneemt. Zij vrezen in een dergelijk geval in een situatie terecht te komen als in de Hoeksche Waard, waar de provincie de plek heeft aangewezen waar een windpark moest verrijzen.

De provincie laat desgevraagd weten dat ze het belangrijk vindt dat de gemeente de regie houdt bij het realiseren van windenergieprojecten in haar eigen gemeente. Dat de uitspraak van de Raad van State vertraging oplevert, omdat de gemeente eigen voorschriften moet opstellen, is volgens de provincie onvermijdelijk. Zo lang college en raad zich blijven inzetten voor het nakomen van de afspraken die in 2019 met de provincie zijn gemaakt, zal de provincie niet ingrijpen. Gaat de gemeente dwars liggen, dan neemt de provincie de regie over want afspraken in het kader van de energietransitie moeten nagekomen worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant