Afbeelding
Foto: pixabay.com

Nissewaard wil niet te veel regels bij aankoop woning

Politiek 390 keer gelezen

Van de 8 miljoen woningen in Nederland, zijn 700.000 woningen in handen van particuliere investeerders. Sommige steden zijn bezig met een zogeheten opkoopverbod voor investeerders in bepaalde wijken. Ook in de Tweede Kamer wordt gekeken hoe het tegengaan van speculatie in de bestaande voorraad wettelijk vorm gegeven kan worden.

Het CDA heeft het college gevraagd hoe in Nissewaard het opkopen van woningen voorkomen kan worden.

Het college laat weten dat bij nieuwbouwprojecten via afspraken met ontwikkelaars geregeld kan worden dat er een woonplicht is. Ook eventuele verkoop aan investeerders kan onderdeel zijn van de afspraken. Het college vindt het niet wenselijk om deze maatwerkafspraken te vervangen door beleid, zeker omdat speculatie bij nieuwbouw weinig voorkomt.

De ontwikkelingen rond het wetsvoorstel worden nauwlettend gevolgd. Het college overweegt om het middel in te zetten in die wijken waar het probleem speelt. Tot de wet een feit is, is er een wijziging in de APV opgenomen. Zodra de inhoud van het wetsvoorstel duidelijk is, wordt er gekeken of deze ook toepasbaar is in Nissewaard.

Uit de gegevens van de gemeente blijkt dat kamerverhuur vooral plaats heeft in wijken van Spijkenisse met een goedkopere woningvoorraad (De Akkers, Hoogwerf, Schiekamp, Sterrenkwartier, Vriesland en Waterland) terwijl in de overige wijken en kernen vaak verhuurd wordt aan particuliere huishoudens.

Het CDA is voorstander van kopers met een sociale of economische binding met Nissewaard, maar de gemeente is geen voorstander van het opnemen van die onderdelen in de verkoopvoorwaarden. Het college wil graag nieuwe doelgroepen aantrekken en geeft tevens aan dat het stellen van eisen inbreuk maakt op het recht van eigendom en recht van vrije vestiging. Wel wordt er nagedacht om bij de ontwikkeling van middenhuur aanvullende afspraken te maken met ontwikkelaars over voorrangsregels. Te denken valt hierbij aan voorrang voor personen die nu ‘goedkoop’ scheefwonen in de sociale huursector in de gemeente of ouderen die een betaalbare eengezinswoning in de gemeente willen verlaten ten behoeve van kansen voor starters.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant