Afbeelding
column

We zijn er bijna

Column 278 keer gelezen

Het reisprogramma van omroep Max, die oude mensen die gezamenlijk op reis zijn. Rondtrekkend van camping naar camping met caravans en campers. Ergens in den vreemde zoals men het vroeger zo mooi kon zeggen. Mijn vrouw en ik kijken er altijd naar, van die pretentieloze tv tijd. Je hoeft er niet bij na te denken en het is leuk om naar al dat gesukkel te kijken. Van die knoepels die niet achteruit kunnen steken met de caravan. Of die oude eikels die onderweg de weg kwijt zijn en veel te laat aankomen. Lekker genieten en denken daar ga ik NOOIT aan mee doen!

Ik heb 25 jaar een studiereis georganiseerd voor een groep wijnbouwers, hobby en profies. We kozen een camping in een wijngebied. Mensen die ik een jaar lang niet zag, kwamen daar samen en reden vanaf daar naar wijnbedrijven, proefstations, machinefabrieken, stokerijen, vatenmakers, tractorbouwers, flessenfabrieken enzovoort. Als het maar met wijnbouw in de breedste zin van het woord te maken had. En tijdens iedere reis was er een ”cultureel” uitstapje, het bezoeken van een oude stad, kathedraal, paleis, botanische tuin, museum. Een trip met een stoomtrein of rivierboot. En op iedere reis was er een quiz. Met de meest uiteenlopende vragen over wijn natuurlijk. Over druivenrassen, maar ook over onbekende sporthelden of over geschiedenis van de streek waar we zaten. En er was de jaarlijkse onvermijdelijke BBQ. Allemaal in een grote kring met een eigen bbq’tje en natuurlijk veel wijn en de quiz. De uitslag was tijdens de laatste avond. Meestal in een leuk restaurant ergens in de omgeving. Met een prijs natuurlijk, de verschrikkelijke wisselschaal. Die eigenlijk niemand wilde, maar waar een ieder stiekem best trots op was als je hem mee naar huis kon nemen.

Na zo’n 23 jaar had ik het wel een beetje gehad met het organiseren. Ik had gezien wat ik wilde zien, was bij alle proefstations geweest. Had heel zeldzame, vreemde, soms onsmakelijke en vaak ongelofelijk lekkere wijnen geproefd. Hele fanatieke wijnbouwers ontmoet en tijdens de 23e BBQ zat ik ineens te denken nog 2 jaar, ik maak die 25 vol en dan is het klaar. Het lijkt wel “we zijn er bijna”. Want ik zou daar NOOIT aan mee doen, toch? Maar het blijft een leuk programma om naar te kijken!

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant