Twee echte Rotterdammers, ken je het hore dan?
Twee echte Rotterdammers, ken je het hore dan? Foto: Martin M. Marcus.

Twee geboren Rotterdammers

Algemeen 462 keer gelezen

Spijkenisse - ‘Die moet ik hebben!’ dacht de jonge Cock Kooij, toen hij een wandelingetje door een Rotterdams park maakte. De lieftallige Coby zag hem wel, maar wilde er op dat moment eigenlijk niets van weten. Gelukkig draaide ze bij, want vandaag vieren ze dat ze 60 jaar getrouwd zijn.

De jongelieden woonden beiden in hun jeugd bij hun ouders in het westen van Rotterdam, zij zelfs in Delfshaven. Na hun huwelijk was er, zoals gebruikelijk aan het eind van de jaren ‘50, nog niet direct een woning voor het pasgetrouwde stel beschikbaar. Dus woonden ze een poos in bij zijn ouders in de Josephstraat.

Scheepvaart
De heer Kooij heeft na het behalen van zijn ULO diploma altijd op kantoor gewerkt. Hij was dan ook een echte kantoorbediende. ‘Ik begon natuurlijk als jongste bediende, volgde diverse cursussen in de avond en eindigde mijn carrière als souschef op een kantoor. Ik heb in de loop der jaren op diverse kantoren, altijd in Rotterdam, gewerkt,’ zegt hij. ‘Het was altijd in de scheepvaart. Als ik ontdekte, dat ik me bij een ander kantoor financieel kon verbeteren, dan deed ik het onmiddellijk. Ik heb daardoor nogal wat bazen versleten.’

Coupeuse
Coby wilde van jongs af aan al heel graag coupeuse worden en daarom ging ze naar de Rotterdamse snijschool. Na die opleiding kon ze direct aan de slag op het atelier van de toen heel bekende kledingzaak Heinemann op de Lijnbaan. Maar na het trouwen, was het direct afgelopen. Het vak verleerde ze absoluut niet. Coby: ‘Ik heb werkelijk voor de hele familie en vele generaties thuis kleding voor ze gemaakt.’

Hoogvliet
Het echtpaar betrok een woning aan de Schans in Rotterdam. Na een paar jaar werden er op de Zalmplaat in Hoogvliet nieuwe flats gebouwd en daar had het echtpaar wel interesse in. ‘Maar ja, we hebben beiden hoogtevrees, dus het werd een flatje op de tweede verdieping,’ zeggen ze met een brede glimlach. ‘Eigenlijk wilden we niet hoger dan eerste. We hebben er toch 33 jaar met veel plezier gewoond.’ In de Waayer in de Spijkenisser Maaswijk kwam een 55 + woning beschikbaar, dus verhuisde het echtpaar. In deze ruime woning wonen ze nu 21 jaar.

Voetbal
De heer Kooij had naast zijn vrouw nog een grote liefde: dat was voetbal. Hij heeft vele jaren als actief speler gevoetbald: ‘Er was op het werk een elftal, waarmee we aan bedrijfstoernooien deelnamen.’ Bij de voetbalvereniging Meeuwenplaat heeft hij menig uurtje doorgebracht, tot zelfs de derde helft aan toe. Hij kon ook aardig hardlopen en heeft ook diverse Rotterdamse marathons uitgelopen. ‘Door dat hardlopen, was ik ook op het voetbalveld erg snel’, zegt hij. ‘Op een gegeven moment speelden we met veel familieleden, waardoor het elftal de bijnaam ‘Kooijboys’ kreeg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant