Op de website van Reinis en de Reinis- app vind je de Scheidingswijzer
Op de website van Reinis en de Reinis- app vind je de Scheidingswijzer

Afval scheiden: nuttig of nutteloos?

Algemeen 410 keer gelezen

Een vogeltje heeft mij iets belangrijks verteld. Een aantal mensen ziet nog steeds het nut niet in van afval scheiden. Waarom zouden ze? 

“Het is tóch niet echt en uiteindelijk komt het op een grote hoop terecht.” BUZZZ. Deze interpretatie is helemaal verkeerd! Want kom op, als het écht allemaal op een hoop zou belanden, zullen afvalbedrijven geen moeite doen om alles apart in te zamelen. Daarnaast is het veel goedkoper om gescheiden afval te verwerken. Samen roepen we al jaren dat het scheiden van afval belangrijk is. En hier zijn zeer goede redenen voor. Klaar om deze nogmaals met mij door te nemen?

Het belang van afval scheiden
Ik bevind mij nu in een fase, waarin ik afval geen afval wil noemen. Materialen zoals glas, papier en metaal zijn heel waardevol. Om dit soort materialen onder het woord ‘afval’ te hangen, is bijna een belediging. Het zijn grondstoffen. Officieel scheiden wij dus eigenlijk geen afval. Dit woord vervangen met ‘grondstoffen’ is waar ik stiekem naar streef. Maar goed, om niet voor verwarring te zorgen, houd ik momenteel ‘afval’ aan. Het scheiden van afval levert ons heel veel op. Het spaart grondstoffen uit. Door bijvoorbeeld papier te scheiden, bespaar je bomen. Scheid je plastic en elektrische apparaten? Dan bespaar je aardolie en zeldzame metalen, zoals goud en zilver. Daarnaast kost het recyclen van al deze materialen minder energie. Voor het winnen van grondstoffen en het maken van nieuwe materialen, heb je véél meer energie en geld nodig. Verder zorgt recyclen voor minder broeikasgassen, dan het verbranden van afval. Het scheiden van afval is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je centjes. De afvalstoffenheffing van de gemeente kan namelijk omlaag!

Scheid je afval goed
Afval scheiden heeft dus veel voordelen. Maar deze zie je alleen als je afval goed scheidt. Gooi bijvoorbeeld geen Groente- Fruit- of Tuinafval bij Oud Papier en Karton. Zo kan het papier niet worden gescheiden en komt het dus bij het restafval terecht. Ieder afvalsoort heeft zijn eigen ‘thuis’. En ieder ‘thuis’ heeft zijn eigen huisregels. Op de website van Reinis en de Reinis- app, kan je terecht voor de Scheidingswijzer. Op deze manier weet je precies welk afval waar moet. De Scheidingswijzer heeft het scheiden van afval voor mij een stuk gemakkelijker gemaakt. Want eerlijk is eerlijk. We maken het soms moeilijk voor onszelf, terwijl er zat hulpmiddelen zijn. 

Als laatste wil ik nog één ding kwijt. Wees gerust, de gemeente verdient niet op de afvalstoffenheffing. Dit mag niet. Houden ze toch geld over? Dan zijn ze verplicht dit het jaar erna te verrekenen. Uiteindelijk kunnen we de volgende conclusie trekken. Afval scheiden heeft wél nut. Wat houdt jou dan nog tegen om het niet te doen?

Veel liefs én met groene groet,
Ik.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant