Afbeelding
Foto: Madeleine de Haas

Bevrijding Kamp Westerbork

Algemeen 299 keer gelezen

Westerbork - Eind 1939 werden in Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork de eerste vluchtelingen van het nazi-regime opgevangen.  In 1942 nam de Duitse bezetter het kamp officieel over en kreeg het de functie van doorgangskamp.

Joden kregen de opdracht zich te melden voor transport naar Westerbork. Dat transport gebeurde per trein. Eenmaal in Westerbork aangekomen, werden ze geregistreerd en moesten ze hun kostbaarheden inleveren. Ze werden gevangen met slechts één hoop, zo lang mogelijk in Westerbork blijven. Een langer verblijf was echter voor weinigen weggelegd.

Meer dan 100.000 mensen zijn met 93 transporten weggevoerd. Het laatste transport vertrok op 13 september 1944.  De gevangenen die er op dat moment nog waren, moesten het kamp ontmantelen. Door het verloop van de oorlog werd die ontmanteling niet uitgevoerd. De dreiging om op transport gesteld te worden, was echter wel weg.

Op 12 april 1945, nu dus 76 jaar geleden, werden 876 Joodse gevangenen door de Canadezen bevrijd. Het duurde vervolgens nog ruim drie maanden tot de laatsten Westerbork konden verlaten.

Vanuit Westerbork zijn ook de Joodse inwoners van Voorne-Putten op transport gezet naar diverse kampen in Duitsland, Tsjechië en Polen. Zij kwamen niet terug; hun namen zijn te vinden in het boek met 102.000 namen dat in Herinneringscentrum Kamp Westerbork ligt.


 

Foto: Madeleine de Haas

De herdenking van de bevrijding vond gisteren digitaal plaats.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant