Bart de Koning
Bart de Koning Foto: gemeente Nissewaard

De impact van corona

Algemeen 528 keer gelezen

In deze rubriek belichten we iedere week een ondernemer, bedrijf, vereniging of persoon uit Nissewaard. We vragen naar hun ervaringen tijdens deze bijna onwerkelijke Covid-19 periode. Deze week een blik achter de schermen bij het team Combinatiefunctionarissen van de gemeente Nissewaard.

Namens het team, spreken we met Bart de Koning, beleidsmedewerker Sport en Elsa van der Bijl, verenigingsondersteuner Cultuur.

Het team Combinatiefunctionarissen is er voor alle inwoners van gemeente Nissewaard. Je vindt ze veelal in iedere wijk van Spijkenisse én in iedere kern. Dit sprankelende team bestaat uit zo’n 25 personen. Iedere combinatiefunctionaris heeft een eigen vakgebied, te weten Natuur en Duurzaamheid, Cultuur, Sport en Sociaal-Cultureel Werk. Op dit moment werken ze helaas grotendeels vanuit huis.

Op de vraag of er zorgen zijn betreft corona binnen hun functie, reageren Bart en Elsa beiden graag inhoudelijk. `Nou, zorgen vind ik een verkeerd uitgangspunt. Ik probeer met zoveel mogelijk energie, vanuit huis, mooie dingen te doen voor de organisaties in Nissewaard. Dat betekent bijvoorbeeld dat we bestaande projecten ombuigen naar de mogelijkheden die er wel zijn. We informeren sportaanbieders over de praktische uitwerking van de coronamaatregelen, dan wel versoepelingen en ondersteunen hen bij het uitvoeren daarvan. Daarnaast blijf ik in contact met de sportaanbieders en volgen we ze op de voet. Redden zij het financieel? Hoe gaat het met hen? Wat zijn de uitdagingen? Het sportonderwijs en de naschoolse sportactiviteiten in de wijk bij de wijksportvereniging zijn ook steeds aan snel veranderende regels en omstandigheden onderhevig en worden georganiseerd respectievelijk ondersteund’, reageert Bart.
Elsa vult aan: 'Corona vraagt veel van onze flexibiliteit, maar ook van die van culturele organisaties. We merken allemaal dat de rek er een beetje uitgaat. Laten we hopen dat ook de culturele organisaties deze moeilijke tijd weer te boven komen. De vele creatieve oplossingen om toch bezig te blijven geven goede hoop! Er zijn veel culturele organisaties in Nissewaard actief, die een belangrijke bijdrage leveren aan het woonplezier in onze gemeente. Wij doen in ieder geval ons best om een steentje bij te dragen en de organisaties goed te informeren over maatregelen en mogelijkheden en hen te helpen bij vragen of problemen.'

We stelden verder de vraag wat er nu door corona het meest gemist wordt in hun werk. Bart zijn team heeft in het gemeentehuis een hele creatieve werkomgeving waarin ze met verschillende collega’s en werkvelden bij elkaar werken. Daardoor ontstaan vaak mooie vormen van samenwerking en inspireert men elkaar. Die omgeving is er nu niet en dus zoekt men steeds naar mogelijkheden om dit vanuit huis te doen. Dat lukt soms verbazingwekkend goed, maar men kijkt er ook naar uit om weer eens in de creatieve en inspirerende omgeving fysiek met elkaar aan het werk te kunnen zijn. Elsa geeft aan dat het werk in haar vakgebied het voor een belangrijk deel moet hebben van het fysieke- en het persoonlijke contact en het elkaar ontmoeten. Dat kan nu niet. Interessant is wel dat men zich nu, net als vele anderen, ontwikkelt in de digitale ontmoeting. Daarin is veel meer mogelijk dan gedacht.

Covid-19 heeft voor dit team onverhoopt toch ook iets positiefs weten te brengen. Bart vertelt: 'Wij zijn altijd al bezig met ontwikkelen van nieuwe programma’s en projecten, maar nu alles anders is, vraagt dit nog meer wendbaarheid en ‘out of the box’ denken. Het is mooi om te zien wat we onder deze omstandigheden vanuit huis allemaal voor elkaar hebben gekregen'. Elsa vindt dat door corona ze nu met nog meer organisaties in contact zijn. Ze vindt dit een mooie opstap om ook na corona in contact te blijven.

De functie van Bart en Elsa zijn nog redelijk werkbaar. 'Al vraagt het veel, zeker als de kinderen thuis zijn. Voor mij is het een kwestie van maximaal inspannen en tevreden zijn met het resultaat daarvan. Ik denk dat dit goed lukt', zegt Bart overtuigend. Elsa vindt het af en toe best lastig. 'Zeker omdat ons werk draait om het fysieke- en het persoonlijke contact. We proberen ons hierin zo flexibel mogelijk op te stellen en het blijkt dat we veel meer kunnen dan we dachten', vindt Elsa stellig.

Bart en Elsa willen de lezer nog wel iets meegeven ter afsluiting. 'Het is niet altijd gemakkelijk om je snel aan te passen aan de steeds veranderende situatie. Doe wat je kan, wees tevreden met wat het oplevert en houd jezelf in beweging', aldus Bart.
Elsa sluit af met de woorden: 'Er gebeurt, ondanks de coronamaatregelen nog ontzettend veel. Juist in deze tijden kan kunst, cultuur en sport je wat zingeving bieden. Ga op zoek naar wat bij jou past en steun je lokale aanbieders.'

Volg de activiteiten van het team Combinatiefunctionarissen op Facebook @actiefinnissewaard of op Instagram @actiefinnissewaard.

Elsa van der Bijl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant