Afbeelding
Foto: SBO de Tandem

De impact van corona

Algemeen 308 keer gelezen

In deze rubriek belichten we iedere week een ondernemer, bedrijf, vereniging of persoon uit Nissewaard. We vragen naar hun ervaringen tijdens deze bijna onwerkelijke Covid-19 periode. Deze week een blik op Mariëlle Westhoeve, leerkracht basisonderwijs op SBO de Tandem in Spijkenisse.

SBO De Tandem is een school voor speciaal basisonderwijs. Op deze school zitten kinderen bij wie het leren anders verloopt. Het team bestaat uit ruim 30 mensen. Mariëlle is fulltime leerkracht in de bovenbouw en na haar masteropleiding Educational Needs zocht ze een uitdaging. 'Ik heb het altijd interessant gevonden om op een andere manier naar kinderen te kijken en op zoek te gaan naar de dingen die wél kunnen. Om de kinderen het (zelf)vertrouwen te geven en heel belangrijk, dat ze mogen zijn wie ze zijn, zoals ze zijn!’, legt Mariëlle uit.

De kinderen heeft ze het meest gemist met de lockdown. Een school zonder kinderen hoort niet, vindt zij. In de klas kan ze volgen hoe het met de kinderen gaat. Online is dat anders. 'Ik vond het moeilijk om te zien dat sommige kinderen het echt zwaar hadden thuis. Niet elke thuissituatie leent zich voor thuisonderwijs en dat was tijdens de lockdown zichtbaar. Iedereen heeft hier veel van geleerd en ik ben trots op mijn leerlingen én hun ouders. Ze zijn de periode van thuisonderwijs toch maar mooi doorgekomen met elkaar', aldus de onderwijzeres.

Afstand houden van de kinderen in de klas is lastig. `Wanneer een kind valt of verdrietig is, kan ik moeilijk op anderhalve meter vragen hoe het gaat. Als het nodig is, krijgt het kind van mij een knuffel of een aai over de bol’, zegt deze bevlogen docente. Ze probeert zoveel mogelijk afstand te houden. Vanwege haar astma behoort Mariëlle tot de risicogroep. Het was aanpassen, maar ze is tevreden met hoe het thuisonderwijs is gegaan. Nu de scholen open zijn, is het opnieuw aanpassen. De kans bestaat dat een klas in quarantaine moet en er weer overgeschakeld moet worden op thuisonderwijs.

Het mondkapje vindt ze als brildragende een hele klus. De avondklok en de lockdown hebben haar beperkt in de sociale contacten. Ze mist de gezelligheid van het sporten op de sportschool. De lockdown heeft er wel voor gezorgd dat ze meer buiten is. Mariëlle gaat dagelijks wandelen of hardlopen. 'Lekker in de buitenlucht bewegen geeft mij positieve energie! Langs gaan bij mijn ouders of zusje, wandelen met een vriendin, dat kan gelukkig nog wel’, stelt ze blij.

'Kijk naar wat je wél samen kunt doen! Een kort gesprekje kan veel betekenen. Geniet van de kleine dingen en hou vol!’, zo sluit Mariëlle af.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant