Afbeelding

De functies van nieuwe modellen die jouw auto nog niet heeft

Algemeen 352 keer gelezen

De ontwikkelingen binnen de autobranche volgen elkaar in hoog tempo op. Er komen steeds meer nieuwe functies bij waar je als autorijder gebruik van kunt maken. Gebeurde dat voorheen op de meest luxe uitvoeringen, inmiddels profiteer je met een instapmodel ook vaak al van allerlei technische snufjes en hoogstandjes. Heb je zelf nog een wat oudere auto maar ben je wel benieuwd wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is in en op je auto? Hieronder vind je een top 5 van de nieuwste en technisch meest hoogstaande functies. Misschien dat ze je aansporen om volgend jaar toch maar een nieuwe auto aan te schaffen.

Smartphonetoepassingen
Steeds meer auto’s hebben de mogelijkheid om je smartphone met je auto te verbinden. In principe bestond dat al best lang, maar nu zie je vaak dat je hele telefoonscherm bijna 1-op-1 wordt weergegeven op je infotainmentsysteem. De bekendste besturingssystemen van mobiele telefoons bieden deze mogelijkheid al op heel wat modellen aan. Zo kun je veilig bellen onderweg en daarnaast eenvoudig je favoriete muziek streamen.

Informatie in je voorruit
Je bent gewend om voor informatie over je snelheid, de hoeveelheid brandstof en allerlei waarschuwingen en meldingen op het dashboard of de middenconsole te kijken. Maar voortaan zijn er ook auto’s waarbij dit soort belangrijke informatie op de voorruit weergegeven wordt. Superhandig want zo kun je gewoon op de weg blijven kijken en tegelijkertijd zien hoe hard je rijdt. Dit systeem wordt ook wel een Head-Up Display genoemd en werd oorspronkelijk ontwikkeld voor straaljagers.

Vooraf opwarmen
Vind je het ook zo vervelend als je ’s ochtends als het koud is in een koude auto stapt? Tegenwoordig hoeft dat niet meer want je kunt je auto automatisch laten voorverwarmen. Je stelt dan een tijd in waarop je wilt dat je auto zichzelf alvast opwarmt.

Automatisch inparkeren
Parkeersensoren vind je al op heel veel auto’s, maar je kunt bij sommige modellen er ook voor kiezen om je auto automatisch te laten inparkeren. Je geeft aan aan welke kant je auto moet inparkeren, rijdt langs de lege parkeerplek en het systeem doet de rest. Zolang je goed om je heen blijft kijken, de instructies van het systeem volgt en op tijd op de rem trapt, parkeer je voortaan als een pro. Als je dit als optie op je nieuwe auto wilt, kost dit vaak wel behoorlijk wat extra geld. Wordt de auto daardoor te duur voor je, dan zou je eens de mogelijkheden om je auto te financieren, kunnen bekijken. Waar een wil is, is een weg.

Automatisch remmen
Zelfrijdende auto’s zijn volop in ontwikkeling, maar nog altijd niet beschikbaar op de consumentenmarkt. Er moet nog veel gebeuren voordat dit op een uiterst veilige manier kan. Hierop vooruitlopend zijn er tegenwoordig wel al auto’s die automatisch remmen als je bijvoorbeeld te dicht op de auto voor je rijdt of als er plotseling een voetganger oversteekt. Dit komt de veiligheid in het verkeer natuurlijk enorm ten goede.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant