Maffe eend.
Maffe eend. Foto: Tilly Meijer

De impact van corona

Algemeen 1.432 keer gelezen

In deze rubriek belichten we iedere week een ondernemer, bedrijf, vereniging, beroep of persoon uit Nissewaard om te laten zien hoe zij de coronaperiode beleven. Deze week is de blik gericht op fotograaf Tilly Meijer en haar ervaringen tijdens de bijna onwerkelijke Covid-19-periode tot nu toe.

Tilly Meijer is woonachtig in Spijkenisse en zelfstandig fotograaf. Buiten haar werk als fotograaf is zij ook werkzaam als doktersassistente/dierenartsassistente en praktijkondersteuner bij een huisartsenpraktijk. Een behoorlijk drukke dame dus, die in de verschillende facetten van haar werk tegen veel zaken aanloopt die anders gaan sinds het uitbreken van de corona pandemie.

Haar werk als fotografe bestaat veelal uit vrije werkzaamheden, geregeld afgewisseld met opdrachten om portretten te maken. Ook krijgt zij nogal eens verzoeken om huisdieren op de foto te zetten of een bruiloft te fotograferen. Tilly vindt het heerlijk om dat werk in volledige artistieke vrijheid te kunnen doen.

Het blijkt in deze tijd erg moeilijk te zijn om als gevolg van corona een foto-opdracht te krijgen. `Iedereen houdt het een beetje af, maar het weerhoudt mij er toch niet van erop uit te trekken. Het is jammer dat veel opdrachten worden geannuleerd, evenementen worden afgezegd en bruiloften worden verplaatst’, aldus Tilly.

Tilly vertelt dat er in de directe omgeving mogelijkheden te over zijn voor de fotograaf. `Er is veel mooie natuur en er zijn er bijzondere dieren om te kunnen vastleggen. De weersomstandigheden zijn natuurlijk ook medebepalend voor een mooi plaatje. Verder vindt ze de Europoort geweldig om te fotograferen. Er is zoveel dat heel normaal lijkt, maar heel bijzonder kan worden als je het door de lens van je fotocamera bekijkt. Het is een gekke veronderstelling ervan uit te gaan dat de spectaculaire landing van een metrostel op het beeld van een walwisstaart in Spijkenisse voor veel fotoliefhebbers een feestje moet zijn geweest', lacht ze. Tilly wordt vooral heel gelukkig van foto’s maken omdat ze daarin haar creativiteit kwijt kan.

Desondanks mist ze toch veel in haar werk als fotograaf vanwege corona. 'Als je de natuur in trekt, is het alsof er niets is veranderd. Maar zodra je een ander soort foto moet maken, is niets meer zoals het was', legt Tilly uit. Men moet nu eenmaal afstand houden en dat lukt niet altijd even makkelijk als je personen fotografeert. Het hangt eveneens sterk af van de locatie en de beschikbare ruimte, die een fotograaf heeft. Bruiloften en dus de fotoreportages, worden vaak uitgesteld. Verder mist Tilly de wekelijkse bijeenkomsten van haar fotoclub. Die kwam voor de corona crisis iedere maandagavond bij elkaar om foto’s te bespreken en bij te praten over fotografie. Dat ervoer ze altijd als erg leerzaam.

Tilly Meijer neemt met regelmaat deel aan exposities, maar ook dat is nu even anders. De exposities zijn er wel, maar bezoekers zijn duidelijk voorzichtiger. Elke foto vertelt een verhaal en iedere foto heeft zijn eigen beleving. Een foto hoeft niet per definitie mooi te zijn, maar hij moet wel iets met je doen. Zo kan iedereen ook iets anders in een foto zien. `Fantasie is vrijheid; dat is nu juist wat mij aan het fotograferen heeft gekregen. Ik hoop dat het snel weer minder gespannen zal zijn. Al die maatregelen en richtlijnen zijn noodzakelijk, maar kunnen de gewone dingen ineens ongewoon maken. Ik hoop dat iedereen voorzichtig blijft en dat we snel een vaccin tot onze beschikking hebben', besluit Tilly het interview.

Meer informatie over het fotowerk van Tilly Meijer is te vinden op www.tillymeijer.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant