Afbeelding
Foto: pixabay.com
column

Schandalen

Column 444 keer gelezen

Als je als “normale” burger een fout maakt loop je de kans ervoor gestraft te worden. Een bedrijf dat fouten maakt wordt meestal nog veel harder gestraft, zeker als het willens en wetens gebeurd.

Maar als de overheid fouten maakt komen ze er meestal mee weg. Nu weet ik de overheid dat zijn we allemaal. Wij kiezen een volksvertegenwoordiging die via de 2e en 1e kamer de regering controleert en corrigeert. De regering die dan weer wordt samengesteld oor meestal een mix van partijen die samen als meerderheid uit de verkiezingen kwamen. Mensen in de regering worden dus niet direct door ons kiezers gekozen en kunnen ook niet door ons weggestuurd worden als ze het niet goed doen.

Afgelopen weken in nieuws. Grootschalig gesjoemel door de belastingdienst in de toeslagen affaire. Slepende regeling in de Groningse gas/aardbevingen klucht. Totaal niet geslaagde afbraak van de sociale werkplaatsen in de hoop die mensen aan het werk te krijgen. Overhevelen van sociale taken naar de gemeenten niet geslaagd en zeker niet goedkoper geworden. Problemen in de zorg die te groot worden om nog op de noemen. Geklungel met de goedkeuringen Stint.

Allemaal overheid en politiek. Zo wist de top van de belasting dienst van de grove fouten die gemaakt zijn bij de toeslagenaffaire bij de kinderopvang. Zo wist ook de politiek hier van af maar zijn er wel duizenden mensen willens en wetens kapot gemaakt. Zelfs ex minister Asscher en minister (k)Wiebes wisten er vanaf en hebben niet ingegrepen.. Want ja je zou hem haast kwiebes moeten noemen. Je zal maar een aanslag van tienduizenden euro’s krijgen en als crimineel worden aangemerkt, terwijl je absoluut niet fout was.

De Groningers kunnen ervan meespreken, bevende grond en huizen die langzaam uit elkaar scheuren en onbewoonbaar worden. En daar komt kwiebes weer voorbij. Hele mooie verhalen en beloftes over een snelle regeling en huizen die opgeknapt dan wel herbouwd worden. Het moet nog gebeuren. En diegenen die grof verdient hebben aan ons gas? Esso en Shell samen voor 50% in de NAM verenigd met onze overheid. Die hebben heel snel de NAM ontbonden en niet meer aansprakelijk. Komt dus neer op de belastingbetaler die op mag draaien voor de kosten. Ergens klopt hier iets niet.

Zorgtaken bij gemeenten neerleggen? Op zich wellicht een aardig idee om te bezuinigen. Maar bedenk dan vooraf ook even dat die gemeentes daar niet op in gespeeld waren en een totaal nieuwe organisatie moesten opzetten. Dat kost tijd en vooral geld. Geld dat ten goede moest komen aan die mensen die het vaak hard nodig hebben. Organisatie bij de landelijke overheid afgebroken en opnieuw opbouwen bij gemeenten. Kassa! Onnodige kosten. Als dan de regering ook nog met minder geld over de brug komt wordt het lastig voor een gemeente die taken goed uit te voeren.

En dan heb ik het nog niet eens over het samensmelten van de politiekorpsen. Één landelijk korps zou € 300.000.000 per jaar uitsparen. Het 1e jaar kostte het al 600 miljoen. Geen 300 over maar 600 teveel uitgegeven. Kassa! 900 miljoen kosten. En gevolg, gemeenten hebben nu geen gemeente politie meer maar boa’s, wat eigenlijk hetzelfde is. Eerst een organisatie opheffen en dan weer opzetten is onnodig kosten maken. Een vooruitziende blik die over 4 jaar heen kijkt zou prettig zijn en bewindslieden weg kunnen sturen door ons kiezers zou eigenlijk wel terecht zijn.

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant