Maak van uw corona- afval geen zwerfafval.
Maak van uw corona- afval geen zwerfafval. Foto: Reinis

Corona- afval is restafval

Algemeen 629 keer gelezen

Het Corona- virus nog steeds een onderdeel van onze samenleving. We moeten rekening houden met de maatregelen. Zo moeten we bijna overal een mondkapje op en houden wij altijd wel hygiënische doekjes in de buurt. Het Corona- virus brengt dus veel afval met zich mee. Maar hoe moeten wij hiermee omgaan?

Corona- afval is medisch afval. Hieronder vallen onder andere mondkapjes, plastic handschoenen en papieren zakdoekjes. Reinis komt sinds het begin van de pandemie veel Corona- afval tegen tussen afval van plastic-, metalen- en drankverpakkingen (PMD) en oud papier en karton (OPK). Dit vormt een gevaar voor de Reinis- medewerkers. Sorteerders en recyclers voelen zich namelijk onveilig als ze het afval verwerken. Corona- afval hoort dus thuis bij het restafval. Niet alleen omdat het gevaarlijk is voor afvalverwerkingsbedrijven, maar ook omdat het slecht is voor de recycling.

In openbare ruimten zwerven veel gebruikte mondkapjes, plastic handschoenen, hygiënische doekjes en tissues. Dit is slecht voor het milieu. Daarbij kan Corona- zwerfafval ook de gezondheid van inwoners aantasten. Samen moeten wij dus zorgen voor een schoon en leefbaar Nissewaard, zodat wij ons te allen tijde veilig voelen. Zélfs tijdens Corona. Gooi uw Corona- afval dus niet op straat, maar in de restafvalbak. Wist u dat vogels vast komen te zitten in de touwtjes van mondmaskers? Knip of scheur deze touwtjes altijd, voordat u mondkapjes weggooit.

Plastic handschoenen zijn geen PMD
PMD staat voor plastic-, metalen- en drankverpakkingen. Hieronder vallen plastic flessen en flacons, drinkblikjes en drinkpakken van bijvoorbeeld zuivel en sappen. Plastic handschoenen vallen niet onder deze verpakkingen en horen daarom in de restafvalcontainer.

Mogen mondkapjes en papieren zakdoekjes bij het OPK- afval?
Nee. Mondkapjes en papieren zakdoekjes vallen ook onder medisch afval. Ook al bestaat uw mondkapje volledig uit papier, het is niet mogelijk om medisch afval te recyclen. Daarnaast kunnen mondkapjes en papieren zakdoekjes in de OPK- container besmettingsgevaar opleveren. Bovendien mogen papieren zakdoekjes nooit in de OPK- container, net zoals papieren servetten of keukenrolpapier. Deze papiersoorten zijn namelijk niet recyclebaar. Voor mens en milieu: gooi uw mondkapjes en papieren zakdoekjes in de restafvalcontainer.

Wat mag wel in de restafval container?
Mondkapjes
Plastic handschoenen
Papieren zakdoekjes
Doordrukverpakking van medicijnen
Plastic overalls

Wat mag wel in de PMD container?
Lege zeepverpakking
Lege desinfectieverpakking

Reinis doet er alles aan om op een veilige manier uw afval op te halen en in te zamelen. Een schone en veilige leefomgeving is een gedeelde verantwoordelijkheid van de gemeente, Reinis én alle inwoners van Nissewaard.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant