Afbeelding
Koop Lokaal

Vrouwen kunnen het ook! Zeilen!

Algemeen 592 keer gelezen

Samen met Gerard is Jini eigenaar van Zeilschool Hellevoetsluis. Naast het voeren van het bedrijf in samenwerking met een groot aantal instructeurs zet Jini zich graag in voor de Hellevoetse gemeenschap en in het bijzonder voor het vrouwelijke deel daarvan.

“Ik heb veel positiviteit van watersportvereniging WVH en de hele gemeenschap ontvangen. Daarom wil ik vanuit mijzelf iets teruggeven. Het is mijn reis die ervoor gezorgd heeft om nu actie te ondernemen. Ik richt me hierbij met name op de vrouwen op een zeilschip.”

Jini heeft onderzoek gedaan naar vrouwen aan boord. Ze zag dat de meeste vrouwelijke cursisten alleen komen ‘meevaren’. Jini probeert in Hellevoetsluis een nieuw tijdperk van vrouwelijke zeilers te beginnen door onder andere een vrouwenteam en een platform voor vrouwen op te starten. Ze hoopt dat door vrouwelijke zeilers bij elkaar te brengen er inspiratie ontstaat. Niemand weet beter dat er veel mogelijk is dan Jini zelf, omdat ze er veel tijd in heeft gestoken om haar schip ‘Gangaa’ 31 Selecta van de Stadt te leren kennen. Jini is solozeiler en vindt het heerlijk om met haar boot alleen op het water te zijn en 's nachts naar de sterren te kijken.

“Vrouwen hebben meestal een dienende rol aan boord van een zeilschip. De zorg voor de kinderen, de catering en af en toe als de mannelijke schipper het aangeeft. een lijntje aangeven. Ik wil hier graag verandering in brengen,” vertelt Jini over haar missie. “Zeker als je met een gezin het water op gaat is het ronduit gevaarlijk als slechts één van de partners het zeilen machtig is. Als er onverhoopt iets met de kapitein gebeurt, dan is het een probleem als de partner niets van zeilen weet. Bovendien is een vrouw die het zeilen machtig is veel zelfverzekerder”, weet Jini uit ervaring.

Instructeur jeugdzeilen Jasmijn Tol noemt Jini ‘de veilige haven van de zeilschool’. “Jini is heel sociaal en aardig en ze heeft er alles voor over om vrouwen meer zelfvertrouwen te geven door zelf ook te gaan zeilen.” Jasmijn leert er op dit moment voor om instructeur kajuitzeilen te worden.

Jini voegt hier aan toe: “Ik ben zelf ook nog steeds lerende. Door dit aan anderen te laten zien hoop ik dat men gaat denken ‘zie je wel, als zij het kan, kan ik het ook!”

Iedere woensdag

Om haar woorden om te zetten in daden, nodigt Jini vrouwen die willen (leren) zeilen iedere woensdag vanaf 19.00 uur uit in de zeilschool. “We gaan dan zo veel als mogelijk het water op, leren van elkaar, delen tips en maken elkaar beter.  Je leert dus zonder instructie te krijgen. En, na het zeilen is er natuurlijk tijd voor een gezellig hapje en drankje, want ook dat hoort erbij.” Er worden geen kosten gerekend voor deze activiteit, alleen even jezelf aanmelden via telefoon of email volstaat.

Zeldzaam

"Al zeilend over de finish kijk ik achter mij en zie ik onze crew staan, een geweldige groep vrouwelijke zeilers. Daar op dat moment, besefte ik mij dat een boot met alleen vrouwelijke zeilers in een wedstrijd hier op het Haringvliet een zeer zeldzame gebeurtenis is. Dit is iets wat een hele nieuwe kijk kan leveren op het zeilen, meer vrouwen als kapitein aan boord”, aldus Jasmijn.

Zeilschool met passie

Zeilschool Hellevoetsluis biedt ook andere diensten aan. Bij het geven van zeilles wordt eerst bekeken wat de klant wil bereiken en daar werken we dan naar toe. “Wat is je doel en hoe kunnen wij dat samen met onze passie bereiken?”

Zeilschool Hellevoetsluis
p.a. Watersportvereniging Hellevoetsluis (WVH)
Heliushaven 10
3221 LT Hellevoetsluis
Telefoon: 06 48 85 3122
info@zeilschoolhellevoetsluis.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant