Ingezameld plastic kan opnieuw gebruikt worden.
Ingezameld plastic kan opnieuw gebruikt worden. Foto: Reinis

Bronscheiding of nascheiding van PMD?

Algemeen 1.165 keer gelezen

In gemeente Nissewaard worden de herbruikbare grondstoffen: groente-, fruit- en tuinafval (GFT), papier en karton en plastic-, metalen - en drankverpakkingen (PMD), gescheiden aan huis opgehaald. Na het scheiden van deze herbruikbare grondstoffen blijft er nog een kleine hoeveelheid restafval over. Deze brengt u naar een ondergrondse restafvalcontainer. Deze manier van afval inzamelen wordt ook wel ‘omgekeerd inzamelen’ genoemd. 

Al het verpakkingsplastic hoort in de PMD container. Het apart ingezamelde plastic wordt gerecycled. Hier worden weer nieuwe producten van gemaakt zoals shampooflessen en emmers. Plastic dat geen verpakking is, dus kleine plastic producten zoals tuinstoelen en speelgoed kunt u inleveren op de Stadswerf.

Tips plastic afval scheiden

Tip 1 – Scheiden doet u zorgvuldig
Check goed welk afval in welke bak hoort. Al het verpakkingsplastic hoort in de PMD container. Als u twijfelt kunt u altijd gebruik maken van de scheidingswijzer in de Reinis App.

Tip 2 – Laat zien wat erin zit
Gebruik een doorzichtige vuilniszak voor uw PMD afval.

Tip 3 – De straat is geen vuilnisbak
Gooi uw afval nooit in de openbare ruimte. Dit is erg slecht voor het milieu.

Bronscheiding of nascheiding van PMD?
Er wordt de laatste tijd steeds vaker gesproken over PMD achteraf scheiden via nascheiding. Veel mensen vragen zich (terecht) af: Wat is beter? Bronscheiding of nascheiding van PMD? Wanneer afval direct bij de bron wordt gescheiden kunnen meer afvalsoorten gescheiden worden dan bij nascheiding. Daarnaast is bronscheiding een schonere vorm van inzamelen. Voor het recyclen van afval geldt: hoe schoner de afvalstroom, hoe beter het eindproduct. Ook zorgt het scheiden van afval bij de bron voor bewustwording. Bronscheiding kost echter veel tijd. En voor de verschillende afvalbakken is meer ruimte nodig in huis. Het afval wordt niet altijd goed gescheiden, hierdoor komen veel herbruikbare grondstoffen alsnog bij het restafval. Deze grondstoffen worden niet nagescheiden en verbrand als restafval.

Het grote voordeel van nascheiding van PMD is gemak. Bij nascheiding van PMD mag het plastic afval in de restafvalcontainer. Dit maakt afval scheiden makkelijker. PMD afval raakt echter vervuild bij nascheiding, krijgt een onaangename geur en raakt verkleurd door de combinatie met restafval. Nascheiding is een goede keuze voor PMD afval. GFT en glas wordt altijd gescheiden aan de bron. Net zoals papier en textiel, door vocht in de restafvalcontainers kunnen papier en textiel niet achteraf worden gescheiden.

Zowel bronscheiding als nascheiding hebben voor- en nadelen. Voor het beste recycle resultaat is het beter om deze keuzes als aanvulling op elkaar te zien.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant