Afbeelding
Foto: pixabay.com
ingezonden mededeling

Uitvaartverzekering afsluiten? Waar moet je op letten?

Actueel 120 keer gelezen

De meeste mensen vinden het niet prettig om over hun eigen overlijden na te denken. Het is een moeilijk onderwerp. Toch is het de enige zekerheid in het leven die we hebben. Het is daarom heel verstandig om een verzekering voor je uitvaart af te sluiten.

Waarom is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten?
Een uitvaart kost een hoop geld, je wilt niet dat jouw nabestaanden opgezadeld worden met de kosten en moeilijke keuzes. Het is daarom van belang om goed na te denken over jouw persoonlijke wensen aangaande de uitvaart. Wil je begraven worden of gecremeerd, zijn enkele voorbeelden van moeilijke, maar belangrijke keuzes. Je maakt het je nabestaanden een stuk makkelijker door dit van te voren te regelen. Dat geldt natuurlijk ook voor de kosten.

Welke vormen van uitvaartverzekeringen zijn er?
Uitvaartverzekeringen bestaan in verschillende vormen. Er zijn verzekeringen die het verzekerde bedrag na jouw overlijden uitkeren. De nabestaanden hebben dan zelf de keuze hoe ze het bedrag aan de uitvaart willen besteden.

Er bestaan ook verzekeringen in pakketvorm. Dit zijn standaard diensten, met weinig keuzevrijheid. Daarnaast zijn er nog twee verzekeringsvormen die een combinatie van de twee voorgaande zijn. Ga daarom elke vorm van uitvaartverzekering vergelijken.
 

Wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering?
Met een verzekering zorg je dat de kosten voor een begrafenis of crematie gedekt zijn. Hierdoor hoeven je nabestaanden zich geen zorgen te maken over het bekostigen van je uitvaart.

Als je overlijdt tijdens de looptijd van een overlijdensrisicoverzekering, dan verzeker je je partner of nabestaanden ervan dat ze kosten na je overlijden kunnen betalen.
 

Wat zijn de voor- en nadelen van een verzekering?
Je nabestaanden niet opzadelen met de kosten voor jouw uitvaart is het grootste voordeel van een verzekering voor je uitvaart. Een ander voordeel is dat de nabestaanden je wensen weten en weten wie ze moeten bellen als je overlijdt.

Het grootste nadeel is dat soms niet alle kosten worden gedekt. Die kosten komen dan bij de nabestaanden terecht. Ook blijkt het soms lastig om een verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld als iemand ziek is of ouder. Het is daarom belangrijk om je verzekering op tijd af te sluiten, jezelf goed te laten informeren.
 

De 3 beste tips bij het afsluiten van een verzekering
Maak een checklist van zaken die je graag wilt verzekeren. Hiermee kun je een inschatting maken van de kosten.

Nu je ongeveer weet wat de kosten voor je uitvaart zijn, ga je een uitvaartverzekering vergelijken. Er zijn veel verschillende aanbieders en 4 types verzekeringen. Maak de keus die het beste bij je wensen past.

De kosten van een uitvaart worden met de jaren steeds hoger. Het kan zijn dat de verzekering de kosten niet geheel meer dekt. Let hierop als jouw verzekering al heel lang loopt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant