Afbeelding
Foto: PR

Winterse taferelen in een knusse RAR-galerie

Algemeen 249 keer gelezen

Spijkenisse - Het was nog donker, toen in de vroege morgen van de tweeëntwintigste december 1946 in onze stad, op de eerste verdieping van het huis Schilderskade 66, de held van deze geschiedenis, Frits van Egters, ontwaakte. Hij keek op zijn lichtgevend horloge, dat aan een spijker hing. 'Kwart voor zes', mompelde hij, 'het is nog nacht.'

Met dit citaat uit de roemruchte roman De Avonden van Gerard Reve opende Jan Hoogendoorn, bestuurslid van Regio Art Rijnmond, afgelopen zaterdagmiddag de laatste RAR-expositie van dit jaar. In de galerie aan het Spijkenisser Noordeinde luisterden ca. 40 belangstellenden naar zijn inspirerende speech.

Deze kerst-expositie staat in het teken van donkere, winterse dagen en kreeg dan ook de toepasselijke titel Kunst-sneeuw. Hoogendoorn voegde eraan toe dat de liefhebbers van het werk van Reve het boek vanaf zondag in real time zouden kunnen (her)lezen: de roman beschrijft immers de laatste tien avonden van 1946 in het leven van hoofdpersoon Frits van Egters. Het verhaal begint uitgerekend op de langste nacht van het jaar.

Geheel in stijl van echte winterse dagen, zoals we ze bijna niet meer kennen, is het geëxposeerde werk van de deelnemende kunstenaars. Het betreft zeer gevarieerd, maar bijzonder sfeervol werk van Mirian Zimmerman, Inger Steyn, Albert Kramer, Bram van Baalen, Elise Kloppers, Jan Hauwert, Kobi v.d. Kooi, Angeline Rosendaal en Jan Pieters. Ook de galerie is sfeervol aangekleed met voorwerpen die door kringloopwinkel Rataplan ter beschikking zijn gesteld.

Jan Hoogendoorn besloot zijn openingsspeech met de voordracht van een gedicht van Walter Diederiks over lange winteravonden. Heel even kwam daarin als eerbetoon Jules Deelder voorbij, de onlangs overleden nachtburgemeester van zijn geliefde Rotterdam. Waar blijft zijn opvolger? Kunst-sneeuw is aanstaande vrijdag 27 en zaterdag 28 december te bezichtigen, evenals op 3 en 4, 10 en 11 en 17 en 18 januari. De openingstijden zijn steevast van 13.00 u tot 17.00 u. Noordeinde 7 in Spijkenisse.                   

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant