Kolkplein: winkelen wordt wonen | GrootNissewaard.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226283&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo grootnissewaard.nl
De winkels op het Kolkplein verhuizen voor een deel naar de Kopspijker.
De winkels op het Kolkplein verhuizen voor een deel naar de Kopspijker. (Foto: M. de Haas)

Kolkplein: winkelen wordt wonen

  •   1671 keer gelezen

Spijkenisse - Het is een langgekoesterde wens van de raad die in vervulling gaat. Het winkelgebied in Spijkenisse wordt compacter.

De winkelpanden op het Kolkplein gaan gesloopt worden. Hier worden vervolgens 150 appartementen gebouwd. Aan de overkant van de Dr J.M. den Uyllaan, op het zogeheten Blok 45, komen 47 appartementen en negen eengezinswoningen. Hiermee moet de entree aan die kant van de Schenkelweg een boost krijgen en aansluiten op de woningen die rond de haven gebouwd worden. Hoeveel lagen de appartementencomplexen gaan krijgen is nog niet bekend. Op het moment dat de raad akkoord gaat met de wijziging van het bestemmingsplan en de daaraan gekoppelde financiering, worden de plannen verder uitgewerkt. Wel is bekend dat er op het Kolkplein nog rekening gehouden moet worden met de molenbiotoop. Om die reden kunnen er niet meer dan 150 appartementen gebouwd worden. Op Blok 45 geldt de beperking van de molenbiotoop niet.

Financieel plaatje
In 2014 werd besloten om de bestemming van het gebied te wijzigen, maar pas kortgeleden is er overeenstemming bereikt met de eigenaar van de panden. Daar zit uiteraard ook een prijskaartje aan. De marktwaarde van de winkelpanden is 6,5 miljoen euro. Bij een woonbestemming is het gebied slechts 2 miljoen euro waard. Het verschil wordt opgevangen door een subsidie van de provincie, verkoop van Blok 45 aan de huidige eigenaar en ontwikkelaar van het Kolkplein en het gebruiken van het begrotingssaldo 2020. Het bedrag dat dan nog tekort gekomen wordt, wordt uit de algemene reserve gehaald.

Geen bezwaren
Tijdens de commissie leefomgeving waren de partijen het er allemaal over eens dat deze bestemmingswijziging moet plaatsvinden en ook de financiële afwikkeling zal niet op bezwaren stuiten. Wel vinden de raadspartijen het een te belangrijk onderwerp om het als hamerstuk af te doen, dus tijdens de raadsvergadering van 11 december zal het onderwerp een normaal agendapunt zijn.

Minder winkelruimte
Met de sloop van de winkelpanden verdwijnt er 7700 m2 detailhandel uit het centrum van Spijkenisse. Dit is niet alleen een wens van de gemeente, maar ook van de provincie. Die heeft in een onderzoek naar het functioneren van woonboulevard het Kolkplein als aandachtslocatie aangemerkt. De functie van woonboulevard is verdwenen na aanleg van de woonboulevard in Spijkenisse noord. Veel zaken zijn toen verhuisd en hun plek op het Kolkplein werd ingenomen door reguliere detailhandel.

Verhuizing naar Kopspijker
De huidige winkels op het Kolkplein krijgen de tijd om te verhuizen. Action en Big Bazaar zullen komend jaar hun intrek nemen in de Kopspijker. Voor 2021 zal er ook nog geen sprake zijn van een sloopkogel, want de verwachting is dat de wijziging van het bestemmingsplan pas eind volgend jaar aan de raad zal worden voorgelegd. Pas als deze procedure achter de rug is, kan er gesloopt worden.

Woningtypes
De gemeente heeft bij de vastgoedeigenaar en de ontwikkelaar aangegeven, dat ze graag huur en koop terugziet bij de nieuw te bouwen woningen. Bij de huurwoningen zal het waarschijnlijk gaan om woningen met middeldure huur omdat daar veel vraag naar is. Tijdens de commissievergadering gaf Ellen Slachter (D66) al aan dat het belangrijk is om niet alleen dure woningen te bouwen, maar ook te denken aan de verpleegsters, leraren en politieagenten die de gemeente graag hier ziet komen. Het woonbehoefte onderzoek is nog niet geheel afgerond, zo liet wethouder Mijnans weten. Er wordt nog gekeken naar mogelijkheden van wonen met zorg. Het doel is echter wel om te zorgen voor balans in de woningvoorraad. Sociale (huur)woningen zullen er naar alle waarschijnlijkheid niet komen.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226283&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768103&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Adverteren op tv? Mail ons!

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226285&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>