Foto: Jos Uijtdehaage.
Foto: Jos Uijtdehaage. Foto: Jos Uijtdehaage

Leon van M. is de moordenaar van Caroline van Toledo

di 19 nov 2019, 14:51 Algemeen

Vanmorgen werd Leon van M. door de meervoudige kamer van de rechtbank in Rotterdam veroordeeld voor de moord op Caroline van Toledo. Hij kreeg een straf van 15 jaar cel, onder aftrek van voorarrest, opgelegd.

Op 3 september 2005 werd in het Kruininger Gors haar verkoolde lichaam gevonden in haar uitgebrande auto. Leon van M. werd al in 2007 verdacht van die moord. In verband met gebrek aan bewijs, is hij toen weer vrijgelaten.

In 2016 werd hij opnieuw gearresteerd. Nieuwe technieken wezen uit dat op de stropdas die werd gebruikt bij het knevelen van Caroline, DNA-materiaal zat, dat afkomstig zou zijn van Leon van M. We zijn, na de tweede arrestatie van Leon van M., nu bijna twee en half jaar verder. Na die arrestatie volgde een zeer uitgebreide strafzaak met talloze zittingen. Nieuwe getuigen meldden zich.

Naar vanmorgen bleek, hebben het nieuwe, aanvullende bewijsmateriaal en de nieuwe getuigen, Leon van M. alsnog de das om gedaan. Hoewel hij altijd elke betrokkenheid bij de moord heeft ontkent, kwam de rechtbank tot de conclusie dat de verdachte, wel degelijk de moordenaar is. De rechtbank concludeerde bovendien ook dat het om een moord gaat met voorbedachte rade. "Het doelbewust en planmatig willen wissen van sporen en het doden van het slachtoffer."

De rechtsregels hanterend die golden toen in 2005 de moord werd gepleegd, eiste het Openbaar Ministerie de maximale gevangenisstraf van 20 jaar. Hierin ging de rechtbank niet mee. De belangrijkste reden om slechts 15 jaren cel op te leggen, is dat het om een zogenaamde cold case gaat. Het simpele feit dat de straf 14 jaar na de moord pas kon worden opgelegd, is dus in het voordeel van de moordenaar.

Dat de familie van Caroline zo lang in onzekerheid heeft geleefd over wie de moord pleegde, werd door de rechtbank niet betrokken in het bepalen van de hoogte van de straf. Ook dat Leon van M. nooit iets heeft willen zeggen over wat zich precies heeft afgespeeld op 3 september 2005, is voor de rechtbank niet van belang geweest bij de bepaling van de hoogte van de straf. De familie van Caroline zal verder moeten leven, in de wetenschap dat ze nooit precies zullen weten hoe de laatste uren van Caroline eruit hebben gezien.

Na afloop konden de familieleden van Caroline en andere direct betrokkenen het niet meer droog houden. Alle spanning die zich in de loop van de tijd had opgebouwd, werd hen even te veel.

Met het doen van de uitspraak hield de schorsing van de voorlopige hechtenis op. Dit betekende dat Leon van M. door de parketpolitie onmiddellijk opnieuw in hechtenis werd genomen. Vanaf gisterenmiddag 12.00 uur zit hij weer vast.

In de wandelgangen van het gerechtsgebouw werd gefluisterd dat zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging wel eens in hoger beroep zouden kunnen gaan.

Uit de krant