Afbeelding
Foto: Anita Tempelman

Zomaar een Nissewaarder: Riet Bosschieter

Actueel 745 keer gelezen

Riet Bosschieter heeft net weer de jaarlijkse senioren busreis achter de rug; dit keer werd met 68 ouderen een gezellige dag in Zeeland doorgebracht. Hoewel ze inmiddels zelf tot de doelgroep behoort, is de actieve Zuidlandse al sinds 1985 vrijwilliger bij de stichting die de jaarlijkse busreis organiseert.

Riet werd 77 jaar geleden in Zuidland geboren, maar verhuisde op driejarige leeftijd naar Abbenbroek. Ze werkte enkele jaren als typiste bij een verzekeringsmaatschappij en bij een bedrijf in Abbenbroek en keerde 58 jaar geleden, toen ze trouwde met Zuidlander Adrie Bosschieter, terug naar haar geboortedorp; ze kregen twee kinderen. Riet werkte bij mensen in de huishouding en verzorgde ook haar moeder en schoonmoeder. Ondertussen was ze vrijwilligster bij SBO en ging ze in 2001 vrijwilligerswerk in Bernissesteyn doen.

Open Tafel en Restaurant
'Ik werd gevraagd om te helpen bij de activiteiten en daarnaast ga ik sinds 2002 wekelijks met een winkelwagen met daarin koffie, thee, koekjes en andere boodschappen uit het winkeltje, langs de deuren bij bewoners van Bernissesteyn.' Twee wekelijks wordt voor mensen uit de buurt in Bernissesteyn Open Tafel gehouden. Riet is daarbij al jarenlang vrijwilliger; ze dekt de tafels dekt en serveert het eten. 'En natuurlijk moet alles ook weer worden opgeruimd. De maaltijd wordt verzorgd vanuit Bernissesteyn. Voor € 6,50 kunnen ouderen mee-eten, maar het gaat vooral om het contact en het samen zijn.' Ook tijdens het 'Restaurant' dat eens in de 14 dagen in het ouderencomplex wordt georganiseerd, is de actieve vrijwilligster van de partij. 'Dan wordt door de kok gekookt en kan rond vijf uur iedereen, niet alleen ouderen, voor € 13,50 komen eten. Ook daarbij is het praatje met elkaar en de gezelligheid belangrijker dan het eten.'

Breien en bingo
Al 20 jaar gaat Riet in Zuidland langs de deuren voor de jaarlijkse KWF collecte. In de stichting Vrienden van Bernissesteyn, dat geld inzamelt voor ontspanning en het welzijn van de bewoners, is ze bestuurslid en verzorgt ze voor de kerst- en sinterklaascadeautjes voor de bewoners. Ze schenkt koffie bij de maandelijkse bingoavond en bij muziek- en andere ontspanningsmiddagen en -avonden. Ook breit ze voor de handwerkclub waarvan de spullen op de jaarlijkse voorjaarsmarkt worden verkocht en waarbij Riet zorg draagt voor de koffie-, broodjes- en soepverkoop. Ze is één van de circa 70 vrijwilligers in het ouderencomplex en brengt er wekelijks heel wat uurtjes door.

Lintje
Lange tijd verrichtte ook Riet's man Adrie allerhande hand- en spandiensten en was hij chauffeur op het busje van Bernissesteyn. Vorig jaar overleed hij na een kort ziekbed. Ondanks dit grote gemis pakte Riet de draad weer op en ging ze begin van dit jaar weer aan de slag in 'haar' Bernissesteyn. De steun en gezelligheid die ze er vindt doet haar goed. 'Ik wil wat om handen hebben en moet er niet aan denken alleen maar thuis te zitten.' Eind april kreeg 'beroepsvrijwilliger' Riet tijdens de jaarlijkse lintjesregen een welverdiende Koninklijke onderscheiding opgespeld.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant